Ännu en dom efter upploppen överklagas till HD

Erika Nekham/TT

Publicerad 2022-11-29

Polisbussar i brand vid påskupploppen i Örebro under långfredagen.

Ännu en dom efter påskupploppen överklagas till Högsta domstolen. Denna gång rör det två män som av Göta hovrätt dömdes till sex respektive fem års fängelse efter att ha deltagit i kravallerna i Sveaparken i Örebro i april.

Hovrättsdomen innebar en sänkning av fängelsestraffen i tingsrätten, där männen dömdes till sju och ett halvt respektive sex år.

Nu har vice riksåklagare Katarina Johansson Welin överklagat hovrättsdomen, då hon anser att det fanns flera försvårande omständigheter som bör få genomslag när straffet bestäms, som ett utdraget händelseförlopp och mycket kraftigt våld mot poliserna.

”Några av poliserna har berättat att de på allvar fruktade för sina liv. Flera av de poliser som befann sig på platsen har efter händelsen drabbats av psykisk ohälsa”, kommenterar vice riksåklagaren överklagan i ett pressmeddelande.

Enligt Johansson Welin borde straffet bli betydligt högre än det som både tingsrätten och hovrätten kom fram till, men eftersom åklagaren i målet inte överklagade tingsrättsdomen bör påföljden som där beslutades fastställas, anser hon.

Tidigare i november beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd för ett annat mål mot fyra män som deltog i upploppet i Örebro.

Ett stort antal personer har dömts i tingsrätt och hovrätt efter påskupploppen, som ägde rum i kölvattnet av den högerextreme politikern Rasmus Paludans genomförda eller planerade sammankomster i flera svenska städer.