Glupskt svart hål observerat på rekordavstånd

Publicerad 2022-11-30

Illustration över hur det kan se ut när en stjärna närmar sig ett svart hål och sträcks ut av det svarta hålets starka gravitation.

Astronomer har lyckats fånga hur ett svart hål först slukar en stjärna och sedan kastar ut resterna i en jetstråle. Fenomenet är det mest avlägsna i sitt slag som har observerats.

Då jetstrålen pekade i riktning mot jorden var det även första gången som fenomenet kunde observeras i synligt ljus, meddelar Europeiska sydobservatoriet (Eso) i ett pressmeddelande. Tidigare har observationer bara gjorts med gamma- eller röntgenteleskop.

En stjärna som kommer för nära ett svart hål slits sönder. Runt en procent av de här händelserna ger upphov till att en jetstråle av plasma och strålning slår ut ur det svarta hålets poler.

”Svårförståeliga fenomen”

Fysikern och svarta hål-pionjären John Wheeler lanserade 1971 begreppet ”jet-TDE”. Han liknade det vid en tandkrämstub som kläms åt i mitten och sprutar ut material i båda ändarna. Det är det som nu observerats.

“Vi har bara sett en handfull av dessa jet-TDE:s som fortsätter att vara exotiska och svårförståeliga fenomen”, säger Nial Tanvir vid Leicesters universitet i Storbritannien.

Objektet – kallat AT2022cmc – upptäcktes i februari i år av ett kartläggningsteleskop. Data från Esos jätteteleskop VLT (Very Large Telescope) kunde sedan användas för att räkna ut att det är det mest avlägsna fenomenet av sitt slag som har observerats.

Ljuset sändes ut när universum var ungefär en tredjedel av sin nuvarande ålder.

Forskningsresultaten publiceras i tidskriften Nature.

Följ ämnen i artikeln