Australien kan vara stängt till sent 2022

Susanna Persson Öste/TT

Publicerad 2021-05-07

Turister låter fotografera sig framför Sydneys berömda operahus, i januari 2020, innan Australiens gränser stängdes. Internationella turister kommer troligen inte att kunna besöka landet förrän tidigast i mitten av 2022.

Svenskar som vill besöka Australien lär få vänta till åtminstone mitten av 2022 innan det går att sätta sig på ett flygplan till "Down under".

Landets internationella gränser har varit stängda sedan mars 2020 på grund av pandemin. Det har tidigare spekulerats att gränserna kommer att öppna tidigast 2022, och nu får utländska resenärer och turister räkna med att det kanske blir först mot slutet av nästa år.

Det säger Australiens handelsminister Dan Tehan till Sky News Australia.

– En kvalificerad gissning är att det blir under mitten, eller andra halvan, av nästa år, men vi har sett under pandemin hur saker och ting kan förändras, säger han, rapporterar Bloomberg.

De enda som tillåts resa till Australien är landets medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd. Alla som anländer från internationella resmål måste sitta i hotellkarantän i två veckor, så för att hålla nere antalet hemvändare har Australien infört en inresekvot över hur många som får släppas in varje vecka. Dessutom har alla australier som befinner sig i landet utreseförbud, så länge man inte kan åberopa särskilda omständigheter.

– Det är en svår tid för turistbranschen och flygbolagen, det råder det ingen tvekan om, säger Tehan också till Sky News.

Sedan en månad tillbaka har Australien och Nya Zeeland en gemensam resebubbla med öppna gränser. Även om den delvis har stängts nere flera gånger på grund av spridda covidutbrott hoppas Tehan att man ska kunna införa fler liknande bubblor, men han specificerar inte vilka länder som i så fall kan stå på tur.