Vännen berättar om döda kvinnan i Älta

Publicerad 2021-04-20

En 20-årig kvinna hittades på torsdagen död i sitt hem i Älta.

Johanna, som är nära vän till kvinnan, vill att hon aldrig ska glömmas bort:

– Hon var en genuint fin, underbar, vacker, jordnära, godhjärtad, smart tjej som precis hade blivit mamma.

En 20-årig kvinna hittades på torsdagskvällen död i ett radhusområde i Älta i Nacka kommun i Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade hon misstänkta knivskador. Kvinnans sambo, en man i 25-årsåldern, greps i bostaden där även parets tre veckor gamla bebis låg och sov. Sambon häktades på måndagen misstänkt för mord.

Johanna är en av kvinnans nära vänner. När hon fick höra att hennes vän var död, kunde hon inte tro på det. Hon sprang till telefonen och försökte ringa henne. Men signalerna bara gick och gick.

– Då förstod jag att det var sant, jag bara föll ihop på golvet och grät, säger hon.

Den 20-åriga kvinnan hittades död i sin bostad i Älta.

Kämpade för våld mot kvinnor

Johanna säger att det kom som en chock att den döda kvinnans sambo är misstänkt. Det fanns inget som tydde på att hon levde i en våldsam relation.

– Vi pratade verkligen om allt. För bara en vecka sedan pratade vi om 18-åriga Elin som blivit mördad, och att det såklart var en man hon kände som gjort det. Vi pratade om hur ung hon var, att hennes liv knappt hade börjat. Min vän var en kvinna som kämpade mot det här. Det är så jävla fruktansvärt.

På lördagen hölls en minnesstund för den unga kvinnan, där Johanna var. De tände ljus, lade ner blommor, grät och stöttade varandra.

– Vi var nog 150 personer. Mitt i tystnaden kom hennes föräldrar och lillasyster med en barnvagn med min väns bebis.

”Lycklig över att ha blivit mamma”

Johanna är själv nybliven mamma. Bara dagar tidigare hade hon och hennes vän pratat om att gå på en ”första vagnpromenad” i vårvädret.

– Men så blev det inte. Hon var så glad och lycklig över att ha blivit mamma. Vi hade så många planer för våra barn, att de skulle bli vänner och leka tillsammans.

Hon vill att alla ska vet hur underbar hennes vän var. Ödmjuk, snäll, omtyckt, vacker och satte allas mående före sitt eget.

– Hon fick alltid alla att le, skina och må bra. Hon var den som kom in i ett dystert klassrum och gjorde så att alla sken upp och hittade en motivation. Hon var den som kunde säga torra skämt som egentligen inte var roliga, men när hon sa dom så blev det roligt.

En man i 25-årsåldern, kvinnans sambo, är häktad misstänkt för mord.

Vännen: ”Du ska aldrig glömmas bort”

Johanna säger att hon aldrig sett sin vän så lycklig som när hon fick sitt barn.

– Älskade vän, jag är så avundsjuk på himlen som fått en så underbar ängel. Jag lovar att jag ska berätta för ditt barn om hur mycket du älskade din bebis. Älskade vän, jag ska berätta för hela världen om dig. Du ska aldrig glömmas bort.

Johanna heter egentligen något annat.

 

PODD Männen som dödar kvinnor

Aftonbladet Daily med Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen