Rekommendation om Janssens vaccin dröjer

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-04-20

Läkemedelsverket huvudkontor i Uppsala. Arkivbild.

Beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) om en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar påverkar inte användandet av vaccinet i Sverige – ännu.

En eventuell åldersgräns hade sinkat Sveriges vaccinationstakt med några veckor, enligt vaccinsamordnaren.

Sören Andersson vid Folkhälsomyndigheten säger på en presskonferens att EMA:s besked innebär att vaccinet får användas i Sverige, men att man vill ta ställning till hur man ska använda det på bästa sätt.

– Det är helt nytt nu, det här beskedet från EMA. Vi får sätta oss in i detaljerna kring det och ta ställning till hur vi får ge rekommendationer, men vi behöver några dagar på oss för att göra det, säger Sören Andersson.

Ett besked förväntas komma "i närtid".

– Det är inte säkert att det krävs någon långbänk för att ta ställning till detta, men vi behöver ändå ta ett välgrundat beslut, säger han.

EMA konstaterar att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar", men att fördelarna med vaccinet "överväger riskerna för bieffekterna".

Ska undersöka åldersgräns

Det Folkhälsomyndigheten ska ta ställning till är bland annat om Janssens vaccin endast ska rekommenderas till personer som är äldre än 65 år, som i fallet med Astra Zenecas vaccin.

– Det är en av de saker som vi behöver ta ställning till framöver, säger Sören Andersson till TT.

Han säger att det är naturligt att titta på den aspekten eftersom både vaccinen och biverkningarna av dem liknar varandra.

– Man har hittills sett en ganska klar åldersgradient för de här biverkningarna, framför allt drabbas personer under 60 år. I den kategorin drabbas man generellt sett inte lika hårt av sjukdomen, men ju högre upp i ålder man kommer desto högre risk för allvarlig covid-19, och då minskar risken för de här biverkningarna successivt.

Bergström: "Ingen katastrof"

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att en potentiell åldersgräns skulle påverka vaccinationstakten. Detta då lejonparten av de 1,2 miljoner doser Sverige ska få av Janssen under första halvåret kommer i juni – och att det helt enkelt inte är så många kvar som kan få det då.

– Men även om man skulle rekommendera en åldersgräns som med Astra Zeneca har vi så mycket andra vaccin att ett frånfall av Janssen skulle betyda några veckors försening, men inte mycket mer än så, säger han till TT och tillägger:

– Det vore ingen katastrof, även om varje vecka är en viktig vecka.

Han säger att det är "otroligt stora volymer" av vaccin som kommer i juli. Dessutom är det nu klart att Sverige får nästan 1,2 miljoner extra doser av Pfizer-Biontechs vaccin före juli.

Uppdaterar bipacksedeln

Läkemedelsverket har beslutat att Janssen ska uppdatera bipacksedeln till vaccinet med blodproppar och låga nivåer av blodplättar som en möjlig biverkning.

– Vi ålägger företaget att snarast uppdatera produktinformationen som kommer att lista det här som en mycket sällsynt biverkning. Nyttan fortsätter att överväga risken för biverkningar, man ska verkligen komma ihåg att det här är ett klart effektivt vaccin som skyddar mot mycket allvarlig sjukdom, säger Ulla Wändel Liminga vid Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket kan inte uttala sig om huruvida risken för blodproppar är högre eller lägre med Janssens vaccin jämfört med Astra Zenecas vaccin.

– Det går inte att jämföra förekomsten av frekvens med den här typen av data, men att det är mycket sällsynt gäller för båda vaccinen, säger Ulla Wändel Liminga.

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln