Tyskland mindes sina covid-döda

TT

Publicerad 2021-04-18

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier vid minnesceremonin.

Omkring 80 000 tyskar har avlidit i sviterna av covid-19. På söndagen hedrade landet de döda med en tv-sänd minnesstund där såväl förbundskansler Angela Merkel som president Frank-Walter Steinmeier deltog.

Med påbud om flaggorna på halv stång över hela landet deltog Merkel och Steinmeier under morgonen i en ekumenisk ceremoni vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i centrala Berlin.

De båda deltog sedan i en ceremoni i konserthuset där Steinmeier höll tal till nationen.

– I dag vill vi, som samhälle, hedra de som dog en ensam och ofta smärtsam död under denna mörka tid, sade Steinmeier i talet.

– Jag har intrycket av att vi som samhälle inte är medvetna om att det finns mänskliga öden, människor, bakom alla siffror. Deras lidande och död har ofta varit osynlig för allmänheten.

Minnesstunderna hölls med strikta coronarestriktioner, och ledarna för de 16 förbundsländerna uppmanade befolkningen att tända levande ljus i sina fönster under hela helgen.

Polisen i Berlin har förbjudit alla demonstrationer i staden under söndagen och liknande åtgärder har även införts i bland annat Stuttgart. Där förbjöds två demonstrationer i lördags sedan de styrande fruktade en repris av påskdagen, då 15 000 protesterade mot restriktionerna. Enligt Stuttgarter Zeitung trotsade ett tusental personer förbudet i lördags.