Han filmade dödsskjutningen i kongressen

John Sullivan: Jag visste att hon inte skulle överleva

Publicerad 2021-01-08

WASHINGTON. John Sullivan, 26, blev vittne till dödsskjutningen av Trumpanhängaren Ashli Babbitt under stormningen av USA:s kongress.

Hans film, som visar hela förloppet, har setts av miljoner människor det senaste dygnet – och själv tampas han fortfarande med chocken.

– När jag såg blodet i hennes mun visste jag att hon inte skulle överleva, säger han.

Gasmasken och den skottsäkra västen ligger på stolen i hörnet. John Sullivan går fram och tillbaka inne på hotellrummet i närheten av Vita huset, och sätter sig sedan på sängkanten och drar fram laptopen.

– Är du redo? frågar han och trycker på play.
Klippet, publicerat på Youtube, börjar med en varningsruta. Sedan syns en krossad glasruta, och dörrar som barrikaderats med stolar. Intill Sullivan klättrar Trumpsupportern Ashli Babbitt, 35, upp i ett fönster, för att försöka kliva in korridoren där kristallkronor hänger i taket.

En hand som håller en pistol pekar mot dem, bara någon meter från kameralinsen.

Sedan går allt mycket snabbt. Det smäller. Kvinnan faller på rygg med blicken mot taket.

”Skott avlossat!”, ropar någon i kaoset, och en av polisens insatsstyrkor dyker upp med dragna vapen.

– Jag såg kulan och hur den träffade henne nära halsen. Typ här, säger John Sullivan och pekar strax under sitt eget nyckelben.

Han pausar filmen.

– Vid det här laget förstod jag att hon höll på att dö.

Filmen visar närgånget blodet i Ashli Babbitts ansikte, och hur hon irrar med blicken mot ljuset från den ficklampa någon riktar mot hennes ansikte. John Sullivan motas ut ur huset inom ett par minuter. En sjukvårdare försöker stoppa blödningen, innan den skjutna kvinnan körs till sjukhus där hon senare dör.

”Sorgligt bli vittne till hennes död”

Klippet – den enda film som verkar visa på riktigt nära håll vad som hände – har redan setts miljontals gånger.

– Det var sorgligt att bli vittne till hennes död. Jag begriper verkligen att många känner sig arga efter händelsen, och jag känner mig själv rätt upprörd. Polisen hade kunnat stoppa henne på annat sätt än med dödligt våld, hon var inte särskilt aggressiv egentligen. Jag tycker inte det var okej, säger han.
Själv tog han sig in i kongressbyggnaden via ett fönster som någon krossat, och uppskattar att det var runt tusen personer i byggnaden vid den punkten.

– Folk sprang runt på måfå, och kollade runt i olika kontor. Men jag såg en grupp som verkade ha något slags mål, de ville försöka komma in i senatens kammare. Så jag följde efter.
Allt var overkligt, som i en filmisk bankkupp, säger han. De tog sig upp för en trappa. När folk inte lyckades tränga sig in i kammaren, svängde de vänster – till korridoren på den plats där skjutningen ägde rum.

John säger att han nu, lite mer än ett dygn senare, fortfarande är mycket skakad.

John Sullivan, 26, blev vittne till dödsskjutningen av Trumpanhängaren Ashli Babbitt.

Stöder inte Trump

– När du ser någon dö vill du inte riktigt tro att det är sant. Man ser ljuset lämna deras ögon, och de kryper nästan ihop till en boll. Att bli vittne till ett liv som slocknar… det ögonblicket har jag försökt blockera i huvudet sedan dess.
John Sullivan vill understryka att han inte är Trumpsupporter. Han ser sig som vänsteraktivist, och har startat medborgarrättsgruppen Insurgence USA, som ett svar på George Floyds död och polisövervåld.

Därför hävdar han att han inte var på plats för att protestera eller för att medverka till kaoset. Utan för att dokumentera allt – och att han därför ville ta sig till frontlinjen.
–  Detta var en del av historien, och jag ville visa precis vad som händer i landet just nu. Vem skulle annars ha fångat det där på bild? Nu säger många Trumpsupportrar att jag är en vänsterextremist som infiltrerat på dem något sätt.
Det sprids även påståenden om att vänsterrörelsen Antifa ska ha maskerat sig som Trumpanhängare för att skapa oreda under stormningen, något som John Sullivan avfärdar som ren lögn. Flera amerikanska medier har också konstaterat att det inte stämmer.

Sullivan säger att han såg de tiotusentals Trump-supportrar som lyssnade på presidentens direkta uppmaning om att ta sig till kongressbyggnaden, och att han såg hur mobben slog ner dörrar med Trump-flaggor och drog sköldar ur händerna på poliserna.
– Jag vill inte låta dem komma undan med allt det, och därför är det bra att filma allt som sker, säger han.

”Visst att kongressen skulle stormas”

Sullivan hävdar också att han på förhand visste att kongressen skulle stormas. Han tar fram sin mobil och visar en chattråd som döpts till ”INTEL” på plattformen Discord. Där delar nära 500 medlemmar i hans aktivistnätverk information om olika högergruppers aktiviteter.

John Sullivan säger han har förståelse för mobben – trots att kongressledamöter fruktade för sina liv när de evakuerades i panik, och trots att våldsamma sammandrabbningar tillfälligt stoppade godkännandet av landets nya president.
– Även om jag inte håller med dem så har de rätt att protestera. Visst, de vandaliserade, men jag vill inte misskreditera sådant. För ibland kan det bidra till förändring om man har ett tydligt motiv, säger han.
Själv protesterade John Sullivan åtskilliga gånger i somras, i kölvattnet av George Floyds död, och sällar sig till den växande gruppen kritiker som menar att polisen inte agerade lika kraftfullt under attacken vid Kapitolium som under Black lives matter-demonstrationerna.
– Jag skulle säga att polisen drog sig tillbaka och inte var lika aggressiva. När folk var inne i kongressen backade de och lät de flesta vara, bortsett från skjutningen. Vid BLM-protesterna var polisen hårdhänt, trots att att detta var en fullskalig stormning av en federal byggnad.

Sullivan säger sig förstå att Trumps väljare är rasande, att de känner sig förbisedda och att politikerna inte lyssnar på dem. Det kan utvecklas till farlig situation i USA om inte folkvalda verkligen hörsammar det och agerar, anser han:

– När folk blir skjutna som den här kvinnan blev, då kommer dessa ilskna Trumpsupportrar kanske att vilja slå tillbaka – ännu mer. På sätt och vis kan jag relatera till det.