Michaela flydde Indiens lockdown – hennes man är kvar

” Vet inte när vi kan ses igen”

Publicerad 2020-10-25

Indien var länge skonat från coronan – men efter att landet lättat på sina hårda restriktioner gick fallen upp.

Svenska Michaela har fått frysa sitt företag i Indien och vet inte när hon får träffa sin man och sin dotters pappa igen.

– Det är väldigt stressande, säger Michaela, 40.

Michaela, 40, och hennes dotter Albertine, 6, anade ingenting när de åkte till Indien på semester i februari för att vara med Joseph, Michaelas man och Albertines pappa.

Det fanns rapporter om ett virus, men inte mer än så.

Men väl på plats började ryktena gå.

– Vi fick höra att flyg skulle bli inställda. Vi visste också att det hade varit något fall i Kerala. Men det var fortfarande mest utanför Indien, säger Michaela.

Joseph, Albertine och Michaela.

Den 25 mars infördes tuffa restriktioner. Hela Indien stängde igen för att bromsa spridningen av coronaviruset. Invånarna uppmanades att hålla sig hemma och de som inte följde riktlinjerna riskerade böter och fängelse.

I lägenheten i Mumbai var familjen sedan inlåsta till i april, då kunde Michaela och Albertine åka hem, via kontakter på tyska ambassaden.

– Vi har det ju gott ställt och är priviligerade med lägenhet på 17:e våningen. Men man tänker ju på alla som inte är det, säger Michaela.

– Så fort vi landade i Stockholm, så kände man att det var skönt att kunna vara utomhus. När man satt i Indien så kunde man inte förstå hur Sverige gjorde som de gjorde.

Kvar i Indien var Joseph, 44. Mannen som Michaela varit tillsammans med i tio år, och Albertines pappa. Tidigare bodde familjen tillsammans i Indien.

”Vet inte när vi kan ses igen”

För ett år sedan flyttade Michaela och Albertine hem till Sverige medan Joseph är kvar i Indien där han driver en bröllopsfirma och flera restauranger. Företag som inte haft några gäster sedan pandemins början.

En av Josephs 5 restauranger och festvåningar innan lockdown.

Så ofta som möjligt har paret besökt varandra. Men när restriktionerna infördes i våras kunde Joseph inte längre hälsa på i Sverige.

– Jag ville besöka dem i Sverige, men kunde inte, säger han.

I augusti kunde han äntligen ta flyget till Sverige igen.

– När jag visste att allt var bra i Sverige med min familj, var jag tvungen att återvända för att hantera den kris som mitt företag stod inför, säger Joseph.

Nu vet varken Michaela eller Joseph när de kan träffas igen.

– Man kan inte åka till Indien, eftersom att man inte får något visum. Det är väldigt stressande, säger Michaela.

Indien är nu, efter USA, det land i världen med flest antal bekräftade fall av covid-19. Omkring 7,8 miljoner rapporteras smittade och landet har 118 534 dödsfall.

Bild av hur klarblå himlen var under lockdown, då mängden avgaser minskat.

”Svårt med distansundervisning”

Michaela, som är designer, driver sedan en tid tillbaka ett företag i Indien som gör mattor och hantverk. Nu har hon svårt att bedriva någon verksamhet.

– Jag har sökt jobb i Sverige istället, säger Michaela.

Men trots att Michaelas familj är drabbad, så ser hon hur hennes vänner påverkas än värre.

– Man tänker speciellt på hantverkarna man jobbar med. Deras barn har i nuläget svårt med distansundervisningen, då de inte har smartphones eller dator, säger hon.

Allt fler delar av det indiska samhället har med tiden öppnat upp igen och restriktionerna har lättats.

– Men framtiden ser väldigt dyster ut, säger Joseph.