Forskare: Lärare bland de värst utsatta under pandemin

Uppdaterad 2020-10-19 | Publicerad 2020-10-18

Forskare vid Uppsala universitet riktar skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten.

Lärare är en yrkesgrupp som är betydligt mer utsatt under pandemin än vad Folkhälsomyndigheten låter påskina. Det menar forskare från Uppsala universitet som har gjort en kritisk granskning av FHM:s riskrapport för olika yrken och drar slutsatsen att myndigheten troligen gravt underskattat covid-risken för lärare.

– Smittorisken för högstadie- och gymnasielärare är antagligen avsevärt större än för genomsnittliga yrken, säger Per Adman, docent vid statsvetenskapliga institutionen.

I en rapport hävdar Folkhälsomyndigheten att lärare inte är mer utsatta för covid-19 än andra yrkesgrupper. Men Per Adman och Jonas Larsson Taghizadeh från statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, som har gjort en kritisk granskning av rapporten, menar att det troligen inte stämmer och att lärare, tvärtom, tillhör en särskilt utsatt yrkesgrupp.
– Rapporten ger sken av att klassrumsundervisning inte är någon risk, men risken med att undervisa i skolan är antagligen märkbart högre än att undervisa digitalt, iallafall när det gäller äldre ungdomar och tonåringar. Det finns resultat i rapporten som talar för det, men det uppmärksammas inte alls, säger Per Adman.

Dubbelt så hög smittrisk för högstadielärare

Bland annat menar Adman och Larsson Taghizadeh, som kritiserar myndighetens rapport i en debattartikel i GP, att det är problematisk att FHM i riskrapporten inte tagit hänsyn till sociodemografiska faktorer.

– Folkhälsomyndigheten finner större risk för pizzabagare och taxi- och bussförare. Men på grund av högre inkomster bor många lärare mer rymligt och utsätts därför för mindre smittorisk på fritiden än personer med dessa yrken. Hur mycket de utsätts i arbetet underskattas troligen, eftersom data inte säger om smitta skett i arbetet eller på fritiden.

Forskarna kritiserar också det faktum att man inte uppmärksammat skillnaderna mellan gymnasielärare och grundskolelärare tillräckligt mycket. Särskilt med hänsyn till att gymnasielärarna bedrivit undervisning på distans under våren medan grundskolelärarna haft klassrumsundervisning.

Adman pekar på preliminära resultat av nationalekonomer vid Stockholms och Uppsala universitet som visar på dubbelt så hög smittrisk i våras för högstadielärare jämfört med gymnasielärare och att högstadielärare hamnade på plats 7 av 122 när andelen smittade jämfördes mellan olika yrken, jobb i sjukvården frånräknade.

– På presskonferensen i tisdags förra veckan fick Tegnell en fråga om vår kritik.

Han sa att vi hade fått data från dem och gjort om vår beräkning – vilket inte stämmer, något vi sedan fick en ursäkt för på mejl, men det blev ju inte budskapet på presskonferensen, säger Per Adman.

I en intervju med tidningen Läraren har Folkhälsomyndigheten meddelat att frågan behöver utredas mer innan ett nytt uttalande kan göras.

ANNONS