Testresultat för vårdpersonal dröjer – Stian, 42: ”Vill ju jobba”

Publicerad 2020-12-22

Vårdpersonal ska prioriteras för att snabbt få svar på provtagning för covid-19. Men resultaten dröjer för flera.

Sjuksköterskan Stian Raneke, som kör covidsjuka i akutläkarbil, fick vänta i fem dagar och kunde inte gå tillbaka till jobbet.

– Min arbetskraft behövs nu, säger han.

Coronaviruset ökar i samtliga åldersgrupper meddelade Folkhälsomyndigheten på tisdagen och många sjukhus runtom i landet är mycket hårt belastade. Samtliga universitetssjukhus utom ett har i dagsläget brist på vårdpersonal, enligt uppgifter till Sveriges Radio.

Samtidigt vittnar nu vårdpersonal som har provtagits för covid-19 om att deras testresultat dröjer. Detta trots att personalen ska prioriteras i provtagningen för att de så snabbt som möjligt ska kunna gå tillbaka till sitt arbete i de fall de testas negativt.

Skulle få svar inom 24 timmar

Stian Raneke, 42, arbetar som anestesisjuksköterska i Stockholm och kör också akutläkarbil. Han vårdar ofta covidsjuka. I onsdags för två veckor sedan började han få symtom.

– Jag hade lite ont i halsen och snuva och stannade hemma från jobbet. Då bokade jag tid för provtagning av vårdpersonal, säger han.

Först på fredagen fick han tid för provtagning. På hemsidan stod det att målsättningen var att vårdpersonal skulle få svar inom 24 timmar.

Akutsjuksköterskan Stian Raneke testade sig för covid-19 fredagen den 11 december. Fem dagar senare har han fortfarande inte fått sitt resultat.

”Jag hade behövts nu”

Fem dagar senare hade han fortfarande inte fått sitt provresultat. Då var han symtomfri och på gick tillbaka till jobbet i onsdags.

– Det är under all kritik, jag blir arg. Jag hade behövts nu när det är så hög belastning. Det känns okollegialt, hade jag fått ett negativt resultat hade jag ju kunnat komma in tidigare, säger Stian Raneke.

Facket: Bekymmersamt

Fackförbundet Vårdförbundet som organiserar 114 000 medlemmar säger att de känner igen problematiken.

– Vi har fått lite olika signaler. För vissa verkar det gå snabbt att få ett testresultat, för andra tar det längre tid. Det blir lite märkligt och besvärligt att det är så stor skillnad, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet i Stockholms län.

Hon säger att det är särskilt allvarligt mot bakgrund av den situation sjukhusen befinner sig i.

– Det är bekymmersamt om en person sitter och väntar på svar och därmed inte kan komma ut och hjälpa till med den kraft som sjukvården nu behöver i Stockholm. Alla händer behövs i läget vi nu befinner oss i.

Svaret: Ibland uppstår störningar

Karolinska universitetssjukhuset är det sjukhus som ansvarar för testningen av vårdpersonal i Region Stockholm. De ansvariga där vill inte ställa upp på en telefonintervju, men svarar skriftligen på Aftonbladets frågor.

Varför dröjer testresultaten för vårdpersonal?

”Tillgängligheten på provtagning är mycket god i Stockholm just nu trots att vi har rekordhöga volymer. För de allra flesta ligger svarstiden på under 48 timmar, men ibland uppstår störningar som gör att svarstiderna tillfälligt kan bli längre”, skriver Claes Ruth, funktionschef på laboratoriet.

Vad tycker ni om att vårdpersonal som eventuellt skulle kunna jobba inte kan det på grund av att deras resultat dröjer?

”Vi har under den senaste tiden stärkt processerna för provtagning av personal genom att avsätta två drive-instationer till vårdpersonal på förmiddagarna på vardagar samt helgdagar, samt att vi har prioritering för vårdpersonal i hemprovtagningsflödet för att hålla svarstiderna så korta som möjligt. Målet är att möjliggöra för vårdpersonal att kunna vara på jobbet så snabbt som möjligt om de inte är sjuka.”

 

Meningen är att vårdpersonal ska få svar inom 24 timmar.