Fortsatt stora skillnader i vaccinationsarbetet

Här är botten och toppen i landet

Publicerad 2021-05-29

Vaccineringstakten varierar fortfarande stort i landet.

En region har vaccinerat 65 procent av sin befolkning, i en annan har knappt en tredjedel kunnat boka sin första spruta, rapporterar SVT Västernorrland.

Trots det ser det bra ut för Sveriges del när det kommer till vaccineringen, menar Emma Spak på SKR.

– Vi ligger bra till eftersom vi har vaccinerat 44 procent av befolkningen med en första dos, säger hon till SVT.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat är det stor variation i vaccineringstakten i landet.

I Vadstena har man kommit längst med vaccineringen – där har 65 procent fått sin första spruta. I Göteborg, som ligger i botten, har enbart 30 procent fått sin första spruta. Det rapporterar SVT Västernorrland.

De flesta av landets regioner har öppnat för fas 4, men inte alla. Kalmar och Gävleborg var bland de första regionerna som öppnade för sista vaccinfasen, och redan i maj kunde många 60-plussare få sin första spruta där, rapporterar SVT.

Samtidigt öppnade Västernorrland och Östergötland tidsbokningen för fas 4 först den här veckan. Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, säger till SVT att regionerna har valt att arbeta på olika sätt med vaccineringen.

– En del regioner har valt att jobba mera omfattande med riskgruppsvaccinationerna och kommer därför att ligga kvar och vaccinera i fas tre under betydligt längre tid, säger hon.

Åldersgrupper påverkar vaccintakten

Hon säger också att vissa regioner har äldre befolkning än andra regioner, vilket också kan spela in. Dels påverkar det hur många som blir vaccinerade samtidigt, dels kan det påverka hur lätt regionerna når ut till de personer som ska vaccinera sig.

Bland annat Västernorrland har tidigare sagt till Aftonbladet att de prioriterar att ge personer i fas 3 sin andra dos, innan de öppnar för fas 4.

Så många i landet har fått vaccin

Men, att det skulle handla om en orättvis situation för de regioner som har en äldre befolkning, håller Emma Spak inte med om. Bara för att vissa regioner knappt börjat med fas 4 än betyder det inte att de vaccinerat färre personer.

– Att vi vaccinerar i både fas tre på vissa håll och fas fyra på andra signalerar inte att man ligger olika till eller har vaccinerat olika mycket, säger hon till SVT.

Däremot spelar tillgången till vaccin roll för hur långt man kommit med vaccineringen. Hittills har 44 procent av befolkningen fått sin första dos, och enligt Emma Spak betyder det att i ligger bra till i Sverige
Trots att det varierar stort när det kommer till vaccinationstäckningen och vilka åldersgrupper som vaccinerats hittills, anser Emma Spak att Sverige kommit långt med vaccineringen. Hittills har 44 procent landets befolkning fått sin första dos.

Pressvisning av salen innan massvaccineringen på Scandinavium i Göteborg startade.