Värmland varnar: ”Fjällturisterna har tagit semester från pandemin”

Uppdaterad 2021-02-18 | Publicerad 2021-02-16

Sportlovsveckorna är nu igång och många svenskar vistas på skidorter.

Trots tidigare indikationer på skötsamhet i andra regioner hyser nu Värmland stor oro över de kommande veckorna:

– Det är väldigt oroande att folk nu verkar börja slappna av och tro att man kan fira sportlov som vanligt, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Under den här veckan har sportlovet dragit igång i flera delar av landet.

Och med stora mängder snö och soligt väder har fjällturister nu intagit skidbackar och fjällanläggningarna.

Trots tidigare rapporter om ökad smittspridning i bland annat Region Dalarna menade flera skidturister i Sälen som Aftonbladet tidigare pratat med att besökarna där sköter sig bra.

– Det är ju köer men man håller ofta en stavlängds avstånd, säger skidåkaren Tyra Österlund.

Skidåkare i Sälen, Dalarna.

”Tagit semester från pandemin”

Dock varnar Värmlands län nu för att situationen där är en helt annan och uppger att det stora orosmomentet är just fjällturisterna.

”Sportloven har börjat och redan under helgen syntes tendenser till att de som stannar för att handla, äta och gå på toaletten har tagit semester från pandemin” skriver länsstyrelsen i sin veckorapport.

Stora sällskap

Vidare skriver man att flera kommuner i länet vittnar om samma problem: att hela familjer följer med in för att handla och att alla står i toalettkön.

”Stora sällskap handlar tillsammans eller äter ihop på restauranger genom att dra fram extra stolar. Vissa serveringsställen får extra tillsyn eftersom möblering och skyltning ändras fort till det sämre.

”Det svåra är att det drabbar verksamhetsutövaren när enskilda individer väljer att ta semester från restriktionerna” konstaterar länsstyrelsen.

Arkivbild.

”Väldigt oroande”

Även Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Värmland, känner oro över de kommande veckornas eventuella utveckling.

– Det är väldigt oroande att folk nu verkar börja slappna av och tro att man kan fira sportlov som vanligt. Det är ett jätteproblem att folk inte förstår att det eventuellt bara handlar om den här säsongen.

Utöver den smittspridning som redan pågår i regionen konstaterar hon att ett stort antal ditresta fjällturister riskerar att både ta med sig smittan från en annan region, men också bidra till ökad trängsel på plats.

– Man ska vara medveten om att varje steg man tar spelar roll. Från det att man sätter sig i bilen till att man kommer hem igen. Jag hoppas att människor inser att om man ska resa så måste man kunna göra det på ett säkert sätt. Annars ska man stanna hemma.

Serveringsställen utsatta

Vidare förklarar Anna Skogstam att man via smittspårning lyckats identifiera framförallt två platser där människor i högre utsträckning rapporterat att man smittats vid fjällresan.

– Det handlar om serveringsställen, både på plats men också på vägen, samt där folk bor på anläggningarna. Det kan till exempel handla om att man delat stuga med en familj från en annan region.

Framförallt är det serveringsställena som i nuläget är extra utsatta, enligt Anna Skogstam.

– Jag har förstått att de som jobbar där är lite uppgivna. De försöker göra allt de kan men rår ändå inte på fjällturisterna som kommer.

Oro för tredjevåg

Vad ser du skulle kunna bli ett aktuellt scenario om situationen inte förbättras?

– Som det ser ut nu så har vi en stor utmaning framför oss med flera veckor där många kommer vilja åka skidor och därmed många resande. Alla ska ju inte hit till Värmland utan är på genomresa till exempelvis Sälen. Men om det inte fungerar så kan det bli så att vi behöver stänga vissa ställen. Det är absolut ingenting vi vill men vi kan det om situationen blir ohållbar.

Vad är din största rädsla just nu?

– Att vi kommer få en tredjevåg med ökad belastning på vården och med risk för att enskilda blir allvarligt sjuka. Man måste fortfarande komma ihåg att stora delar av befolkningen ännu är ovaccinerade.

FHM: ”Inte alls bra”

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att beskedet om att fjällturisterna verkar ha tagit semester från pandemin inte alls är bra.

– Det låter väldigt oroväckande. Ingen kan ta semester från pandemin, säger hon till Aftonbladet.

Vidare förklarar hon att det först och främst är upp till regionerna i samarbete med länsstyrelserna att se till vilka åtgärder man kan vidta.

– Det gäller att om det finns något ytterligare man kan göra för att säkerställa att rekommendationerna efterföljs. Men det är också viktigt att den enskilde individen ser till att ta sitt eget ansvar i detta.

”Måste hålla ut”

Karin Tegmark Wisell konstaterar dock att myndigheten har fått indikationer på att människor i allt större utsträckning har börjat tröttna.

– Vi får en del sådana signaler. Bland annat ser vi det på rörligheten. Vi har även fått rapporter om att det finns en trötthet ute i världen, och framförallt i Europa. Men trots det måste vi hålla ut ett tag till.

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen