Nyheter

SD-politiker tvingas bort efter nazistkommentarer

Av: 

TT

Sverigedemokraten Dennis Askling lämnar alla sina uppdrag sedan han i en dold chatt yttrat en rad rasistiska och nazistiska formuleringar, avslöjar Expressen. Arkivbild.
Sverigedemokraten Dennis Askling lämnar alla sina uppdrag sedan han i en dold chatt yttrat en rad rasistiska och nazistiska formuleringar, avslöjar Expressen. Arkivbild.

NYHETER

Nazistiska och rasistiska formuleringar i en dold chatt fäller Sverigedemokraten Dennis Askling, som suttit i juryn för ett antirasistiskt pris.

Efter avslöjandet i Expressen lämnar han alla sina politiska uppdrag.

– Det här definierar inte mitt parti, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Askling är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge. Inom partiet har han beskrivits som ett framtidsnamn och varit uppbackad av partiledningen.

På tisdagen tog hans politiska karriär en tvär vändning, sedan Expressenreportern David Baas redogjort för en chatt mellan Askling och en partikamrat 2017.

Där brukar Askling frasen "HELL SEGER", en översättning av nazisternas "Sieg heil". Han beskriver sig som en "Arisk krigare" och berättar för partikamraten att han träffat nazistiska NMR – av Säpo sedd som en våldsbejakande organisation – för att "diskutera deras ideologi med någon riktigt kunnig".

Flyr frågorna

De två partivännerna raljerar i chatten över en SD-medlem med rysk bakgrund. "Vi vet båda vilken ras som är överst. Arier -> slaver", skriver Askling.

Personer från Mellanöstern och Nordafrika väcker Asklings upprördhet: "Men vafan kommer man från Afrika så luktar man ju skit!!!"

Expressen söker upp Askling i Haninge kommunhus för en intervju. Men Askling vill inte svara på frågor.

– Jag vet inte, det är väl en extremt privat kontext så jag vet faktiskt inte exakt vad det rör sig om, säger han kort angående den försvenskade nazistfrasen ”Sieg heil”, innan han springer upp i en trappa och låser in sig.

Skrev i affekt

Askling återkommer till Expressen i ett mejl:

”Innehållet reflekterar inte mina åsikter varken nu eller då, men jag förstår givetvis att innehållet är grovt och kränkande för den som läser detta, för det vill jag be om ursäkt. Jag tar starkt avstånd från rasism och extremism, och beklagar att jag skrivit dessa saker. Många gånger är de skrivna i affekt."

Han konstaterar att förtroendet inom partiet är skadat och lämnar alla sina politiska uppdrag.

"Raka motsatsen"

Region Stockholm delar ut ett pris på 50 000 kronor för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Askling har suttit i juryn för priset som särskilt ska prioritera insatser som "bidrar till att motverka rasistiska och främlingsfientliga våldshandlingar”.

"Det SD:s jurymedlem avslöjat om sig själv är raka motsatsen mot likabehandling och respekt", uttalar prisjuryns ordförande, regionledamoten Amelie Tarschys Ingre (L), och ber nu SD ta sitt ansvar.

Åkesson: "Hålla rent"

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterade Askling i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen:

– Min uppgift är att hålla rent när något sådant här uppdagas. Jag menar att vi sköter det arbetet så gott vi kan. När någon ger uttryck för uppfattningar som inte hör hemma i vårt parti hanterar vi det oftast genom uteslutning eller att personen helt enkelt lämnar själv.

– Jag tycker att det är jättebra (att det har kommit fram). Det är inte första gången som jag tackar Expressen, för vi hade aldrig fått reda på det här annars.

– Det här definierar inte mitt parti, utan detta är en enskild händelse och en enskild isolerad person, säger Åkesson i Aktuellt.

Askling är arbetsfriad från sin kanslitjänst tills vidare, uppger SD.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: