M trycker på för vaccinkampanj – nu

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-01-20

Moderatledaren Ulf Kristersson fortsätter att driva på för en bred informationskampanj om coronavaccinering omgående. arkivbild.

Regeringen kan inte vänta med bred information om vaccinering mot covid-19, anser Moderaterna.

– Det är riktigt, riktigt bråttom, säger Moderatledaren Ulf Kristersson

Moderatledaren lyfte frågan vid partiledarsamtalen om coronaläget i fredags. Han motiverar brådskan med rapporter han ser om vaccinmotstånd och tveksamhet, till exempel bland personal i vård och omsorg, samt budskap moderata regionråd ger honom om behov av information.

Inte fått svar

– Jag fick inga svar om när kampanjen ska komma igång, man verkar vilja skjuta den framåt, säger Kristersson till TT om vad regeringen och myndigheternas svar var i fredags.

– Den behövs omedelbart. Ska regionerna kunna göra sitt jobb och nå ut brett så måste kampanjen komma igång, tillägger han.

Riskerna med att vänta för länge är stora om man ska vänta, enligt Moderatledaren. Man måste vara ute i god tid inför massvaccineringen i vår för att nå fram till de miljoner människor som ska ta ett beslut om ja eller nej till ett stick i armen.

Misstag från inledningen av pandemin förra våren, med att grupper i förortsområden glömdes bort eller att information inte fanns tillgänglig på viktiga språk, får inte upprepas.

Kommunal ser behov

Även LO-förbundet Kommunal anser att en bred kampanj behövs. Förbundet, där en stor del av medlemmarna arbetar i vård och omsorg och många är i kontakt med riskgrupper, driver på för att så många som möjligt ska vaccinera sig. Men det går inte att tvinga någon att göra det, det tillåter inte lagen.

Mer information behövs, enligt Peter Larsson, ombudsman på Kommunals förbundskontor. Inte minst för att undanröja missförstånd och mildra oro för biverkningar. Det finns de som undrar över att vaccinen tagits fram så fort. De biverkningar unga fick vid vaccinering mot svininfluensa bidrar också.

– Jag tycker att man behöver gå ut med ännu mer information om eventuella komplikationer, om hur vaccinen har tagits fram, och så vidare. Det är viktigt för hela samhället, inte bara för vårdpersonal, säger Peter Larsson.

Gav uppdrag

Regeringen gav den 22 december fyra myndigheter i uppdrag att informera om vaccinering. I förra veckan redovisade de muntligt för regeringen vad de har gjort.

Den tjänsteanteckning som gjordes vid mötet berättar bara att myndigheterna bedömer att samarbetet dem emellan om uppdraget går bra. Inget sägs om tidsplaner eller liknande.

Folkhälsomyndigheten samordnar myndigheternas arbete med uppdraget och svarar också för att informera om tillit och förtroende för vaccinet. Socialstyrelsen ska rikta sig till riskgrupper och funktionsnedsatta och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) agera mot vilseledande information och Läkemedelsverket om godkännande och eventuella biverkningar av vacciner. De ska delredovisa sina uppdrag i den 31 mars.

ANNONS