Danska gränsen: 55 stoppade på ett enda dygn

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-01-25

Här på Pepparholm intill Öresundsbron genomför dansk polis stickprovskontroller. Arkivbild.

Reglerna för vad som gäller för inresa till Danmark missuppfattas av många svenskar. Under ett enda dygn stoppades 55 personer i den danska gränskontrollen och fick vända tillbaka över Öresundsbron.

– Vi kan konstatera att det fortfarande är många svenska medborgare som inte har förstått reglerna. Nittio procent av dem vi avvisar har inget negativt covidintyg med sig, säger Morten Juel Hansen, operativ chef för Köpenhamnspolisens center för gränskontroll.

Från fredag morgon till lördag morgon i slutet av förra veckan avvisades 40 svenskar i gränskontrollen på Pepparholm och 15 på tågstationen vid Köpenhamns flygplats Kastrup.

Olika regler

Det som förvirrar många är att det är olika regler beroende på var i Sverige man bor och vad som är syftet med resan.

De som är bosatta i det som Danmark klassar som gränsregioner (Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götalands län) har lite lättare att komma in i grannlandet.

För dem som bor där och har särskilda skäl för inresa, exempelvis arbete i Danmark, räcker det med ett högst sju dagar gammalt intyg på negativt testsvar. Övriga från gränsregionerna måste ha ett maximalt 24 timmar gammalt intyg på negativt test.

För resten av Sverige gäller samma regler som för övriga världen: det går att komma in i Danmark om man har särskilda skäl och ett intyg som är maximalt 24 timmar gammalt – för resten är det helt stopp.

Många ändringar

Morten Juel Hansen konstaterar att reglerna för inresa ändrats många gånger och han tror att fler ändringar kan komma framöver.

De nuvarande reglerna gäller till den 7 februari, men det kan komma att förlängas. Den som vill hålla sig uppdaterad rekommenderar han att läsa på de danska myndigheternas gemensamma sajt, coronasmitte.dk.

Kontrollerna vid gränsen utförs stickprovsvis. De som skickas tillbaka över bron brukar ta det med ro, enligt Morten Juel Hansen.

– Folk tar det faktiskt fint.

ANNONS