USA:s justitieminister: Skjut mot demonstranterna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ilskan över rapporter om att han gömt sig i säkerhetsbunkern var anledningen till Donald Trumps promenad till kyrkan, enligt CNN.

Då beordrade justitieminister William Barr polisen att skjuta tårgas och gummikulor för att skingra en fredlig demonstration.

– Det kommer att finnas ännu större resurser på plats för att trygga regionen i kväll, säger Barr i ett uttalande.

I USA fortsätter upploppen eskalera efter George Floyds död. President Donald Trump har aktiverat en 213 år gammal lag som gör att militären har rätt att använda våld på amerikans mark.

På måndagen skulle presidenten hålla tal vid Vita huset i Washington. Efter att ha förts till säkerhetsbunkern i fredags ville Trump nu framföra talet utanför staketet, enligt CNN.

I vredesmod ska presidenten därför ha bestämt sig för att tala och bli fotograferad vid en kyrka mitt emot Vita huset, just för att det rapporterats om att han gömt sig i säkerhetsbunkern. Norska USA-historikern Ole O. Noen förklarar agerandet som en motreaktion från Trump som vill framstå som en tuff general.

– Han är som en elvaåring på skolgården, egentligen. Han blev nedskickad i bunkern under kravallerna och det är förnedrande för honom. Han hatar att framstå som svag. Han är förnedrad och farlig, säger han till Dagbladet.

Donald Trump fotograferades utanför St. Johns kyrka mitt emot Vita huset.
Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump fotograferades utanför St. Johns kyrka mitt emot Vita huset.

Justitieministerns order – skingra demonstranterna

Hundratals fredliga demonstranter hade samlats i Lafayetteparken och Pennsylvania avenue tvärs över gatan. Då motades de bort med tårgas och gummikulor av kravallpolis. Ordern ska ha kommit från justitieministern William Barr, enligt Washington Post. När gatan var tom gick Trump till kyrkan rakt över gatan.

Justitieminister William Barr tackar nu polis och militär för deras arbete med att mota bort demonstranterna och bana väg för presidenten:

”Federala och lokala styrkor har gjort markanta framsteg för att återställa ordningen i huvudstaden”.

Barr tackar särskilt nationalgardet som kallades in till Vita huset.

”Jag är särskilt imponerad av soldaterna i Washington D.C. nationalgarde, som hängivna till att tjäna sitt samhälle och gjorde också det med stor effektivitet i går kväll”, säger han.

Ole O. Noen menar att Trumps hårdföra retorik bidrar till att han själv ser till att våldet eskalerar.

– Hans tv-uppträdande med bibeln i handen utanför kyrkan, i strid med biskopens önskan, vittnar om det. Det här är propaganda för att framstå som stark, säger han till Dagbladet.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna motades bort med tårgas och besköts med gummikulor.

”Kommer ansvarsfullt bemöta det här”

Justitieministern William Barr har uttryckt sin tacksamhet för polisen och militärens arbete och kallar styrkorna för ”exceptionella”.

”Det kommer att finnas ännu större resurser på plats för att trygga regionen i kväll”, säger han i ett uttalande.

Han menar att polisen och militären gör sitt yttersta för att trygga medborgarnas säkerhet:

”Den mest grundläggande funktionen myndigheterna har är att säkerställa säkerheten för befolkningen så att de kan leva sina liv och utföra sina rättigheter. Vi kommer att ansvarsfullt bemöta det här i landets huvudstad”.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE