Partiernas kritik mot Carlsson Löfdahl: Vill ändra reglerna

Moderaterna: ”Granskningen visar på att det finns brister som bör åtgärdas”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl får nu hård kritik för att hon plockar ut arvode utan att jobba.

Efter Aftonbladets granskning vill samtliga riksdagspartierna stoppa den möjligheten – och öppnar upp för att skärpa kontrollerna av ledamöternas ersättningar.

“Vår utgångspunkt är att riksdagsledamöter inte ska uppbära arvode om de inte arbetar”, skriver Moderaterna i en kommentar.

Aftonbladets stora granskning “Maktens kvitton” har skakat om riksdagen och kan nu vara på väg att ändra både lagar och regler.

Fem politiker har avgått, en har lämnat sitt parti, och åklagare har inlett sex förundersökningar, varav fyra fortfarande pågår.

Inte rimligt

I en enkätundersökning från Aftonbladet berättar riksdagspartierna hur de ser på regelverket - och på de fall som granskningen har avslöjat.

Sju av åtta partier svarar nej på frågan om det är lämpligt att Emma Carlsson Löfdahl fortsätter plocka ut arvodet på 66 900 kronor varje månad från skattebetalarna utan att jobba.

 Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna. Sedan dess har hon plockat ut 400 000 kronor i arvode – utan att hon arbetat i riksdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna. Sedan dess har hon plockat ut 400 000 kronor i arvode – utan att hon arbetat i riksdagen.

”Politikerföraktet späs på“

”Nej, det är snarare orimligt. Det kan knappast ha varit avsikten med nuvarande regelverk att den som inte deltar i riksdagsarbetet ska kunna uppbära fullt riksdagsarvode”, skriver Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare, i en kommentar.

Sverigedemokraterna är också kritiska mot upplägget och menar att Carlsson Löfdahls agerande kan skada förtroendet för riksdagen. Även de svarar nej på frågan om det är lämpligt:

“Nej, uppdraget som riksdagsledamot innebär ett förvaltande av förtroende som väljarna givit. Tas fullt arvode ut trots att arbete inte görs finns det en risk att förtroendet för riksdagen tar skada samt att det allmänna politikerföraktet späs på”, skriver partiet.

Öppnar upp för regeländringar

Det enda partiet som inte svarar nej på frågan om det är lämpligt av Emma Carlsson Löfdahl att plocka ut arvode utan att jobba är Vänsterpartiet:

“I riksdagen finns inget som heter time-out. Om en riksdagsledamot av något skäl behöver vara ledig ska hen ansöka om det hos riksdagens talman eller riksdagen enligt riksdagens interna regler”, skriver partiet.

Samtidigt är samtliga partier positiva till att regelverket ändras så att en politiker inte ska kunna plocka ut fullt arvode om ledamoten inte arbetar.

Kan avstå arvode

“Ja, detta är en fråga som bör finnas med i den översyn som riksdagsstyrelsen beslutat genomföra. Men redan i dag kan en ledamot som tar timeout avstå från arvode”, skriver Kristdemokraterna.

Carlsson Löfdahl utreds just nu för misstänkt bedrägeri efter att ha plockat ut närmare en halv miljon kronor från riksdagen för att hyra sin makes bostadsrätt.

Utreds för misstänkt bedrägeri

Även SD-ledamoten Patrick Reslow, som gick över från Moderaterna under 2017, utreds för misstänkt bedrägeri efter att vid en mängd tillfällen låtit riksdagen stå för dyra boende som bokats åt hans familj.

Förundersökningen är inne på sin elfte månad och Reslow har fortsatt arbeta i riksdagen under utredningen.

SD:s partiledning har inte gått ut med några krav på att Reslow ska avstå från att tjänstgöra.

Partiet har kommenterat fallet med att de vill avvakta.

”Ska avstå från att tjänstgöra”

Tre partier – Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet – är inte lika accepterande mot att ha ledamöter i tjänst som är föremål för brottsutredningar:

“I Centerpartiets policy står klart och tydligt att den som är föremål för en förundersökning ska avstå från att tjänstgöra. Om en person med förtroendeuppdrag döms för brott som inte är ringa ska han eller hon avsäga sig sina uppdrag”, skriver Anders W Jonsson, gruppledare och vice partiledare för Centerpartiet.

Skärpt kontroll

Aftonbladets granskning "Maktens kvitton" har lett till att flera ledamöter lämnat sina uppdrag och att åklagare inlett förundersökningar.

På frågan om partierna vill skärpa kontrollen av ledamöternas ersättningar öppnar partierna upp för att det kan behövas:

“Kontrollen ska vara noggrann och ändamålsenlig. Granskningen visar på att det finns brister som bör åtgärdas”, skriver Moderaterna.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publicerad:

LÄS VIDARE