Snöglädje i Riksgränsen: ”Ovanligt mycket för december”

Publicerad 2019-12-04

Det snöar ordentligt i Riksgränsen. På vissa ställen har det kommit nästan två meter.

– Vi skottar snö dygnet runt. Men vi älskar ju snö, så man blir man ju glad, säger skidområdesansvarige Erik Lidström.

Vintervädret har slagit till med dramatik i nordligaste Sverige. Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen med vindar på 25–29 meter per sekund. I byarna kan det bli orkanstyrka.

I Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen har man utfärdat klass 1-varningar för hård vind med snödrev.

Och i Riksgränsen, Sveriges nordligaste skidort, har det kommit rejält med snö.

– För att vara december är det ganska mycket. De senaste åren har det inte varit så här mycket snö i december. Det är lite ovanligt, säger Erik Lidström, driftansvarig för skidområden på Lapland Resorts.

På tisdagen lade Riksgränsen upp bilder på sin Facebooksida på meterhöga snövallar och igensnöade stugor, tillsammans med texten: ”Vi klagar då inte. 121 cm uppmätt i Katterjokk, uppskattningsvis 160 cm på fjället. Bring it on!”

Är det något snörekord?

– Nja...det har nog varit mer någon gång i tiden. Det är ovanligt att det är så här mycket i december, men det ingen ovanlig snömängd för Riksgränsen, säger Erik Lidström.

Skottar dygnet runt

Han tror att snön kommit som en positiv överraskning för de flesta.

– Men det är klart vädret påverkar. Vägen är stängd och vi har varit fast här hela helgen. Vi skottar snö dygnet runt. Men äsch, det är vinter och vi älskar ju snö, så då blir man ju glad, säger han.

Och glädjen verkar hålla i sig. Efter en mild onsdag och torsdag ska det komma mer snö till helgen, enligt SMHI:s prognos.

Även i vårt grannland Norge har det snöat mycket. Under tisdagen inrättade kommunen i Narvik en krisstab och uppmanade skolelever att hålla sig hemma från skolan, skriver Fremover.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln