Släktingen i sekten om källarpappan: ”Vi är chockade”

Familjen: Tre barn har tidigare rymt från honom

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

BERGEN AAN ZEE. Fallet med ”källarfamiljen” tog på torsdagen en helt ny vändning.

Den 67-åriga pappan betraktas nu som en av förövarna och tros ha träffat den andra brottsmisstänkta mannen inom en sekt.

Aftonbladet har träffat en släkting, i den nederländska Moonrörelsens högkvarter:

– Vi är väldigt bekymrade över barnen.

När familjen med sex vuxna barn räddades ur källaren på en gård i nederländska Ruinerwold antogs pappan vara ett av offren.

Men sedan i går har polisen samma misstankar mot den 67-årige pappan som mot Josef, den 58-årige österrikaren som varit i polisens förvar sedan i söndags. De misstänks båda för olaga frihetsberövande, vållande till kroppsskada och brott mot penningtvättslagen.

Barnen, som rapporteras vara mellan 18 och 25 år gamla i dag, ska ha hållits inlåsta i en källare sedan 2010. De inblandade kallar sig familj men släktskapet har ännu inte fastställts.

Båda kopplas till Moonrörelsen

Både den häktade Josef och pappan har haft kopplingar till Moonrörelsen, enligt lokala medier. Det var i de sammanhangen männen tros ha blivit vänner, skriver RTL Nieuws.

Moonrörelsen går även under namnen Enighetskyrkan och Familjefederationen för världsfred och enighet, och grundades 1953 av koreanen Sun Myung Moon. Han såg sig som en messias och ett av hans syften var att skapa så många äktenskap som möjligt.

Av kännare betraktas Moonrörelsen som en sekt. Dess följare bryter ofta kontakten med sin familj och att lämna rörelsen kan vara mycket svårt.

Medlemmen Carlos: ”Finns alltid en dålig frukt”

I Bergen Aan Zee, på en osedvanligt högt belägen plats i Nederländerna, har Moonrörelsen sitt huvudkontor. Den stora tegelvillan med havsutsikt byggdes 1914 och har varit en hemvist för Moonrörelsen sedan 1970-talet. De hyr även ut hotellrum och driver en restaurang i den väldiga och vackra villan.

En man som heter Carlos möter oss på grusplanen och vill gärna prata. Han kommer ursprungligen från Guatemala och har bott i villan sedan 1995.

– Jag kom hit för att studera Moon-teologin i två dagar. Och det kändes väldigt bra, för jag var i Amsterdam innan och luften där är inte bra. Här mådde jag väldigt bra, säger Carlos och drar ett djupt andetag Bergen Aan Zee-luft genom näsan.

Carlos visar Aftonbladet runt på Moonrörelsens stora tomt i Bergen Aan Zee.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Carlos visar Aftonbladet runt på Moonrörelsens stora tomt i Bergen Aan Zee.

Carlos känner bara någorlunda till historien i Ruinerwold, och ingenting om kopplingarna till Moonrörelsen.

– Jag kan säga så här: På ett äppelträd kommer inte alla äpplen vara bra. Eller på en bananplanta, så kommer det alltid finnas en dålig frukt. Så om någon har varit för fanatisk och det har gått fel så är jag ledsen för den familjen.

Österrikarens namn är obekant för Carlos. Men när han får se vad pappan heter visar det sig att en man som bor i villan bär samma efternamn.

Carlos leder in oss in i högkvarteret, som är elegant inredd med högt i tak och konstinstallationer i flera rum.

Tre barn ska ha rymt förut

Mannen som delar efternamn med pappan i Ruinerwold visar sig vara en släkting. Han beklagar sig över händelsen och ger oss en kort kommentar.

– Vi är väldigt bekymrade för barnen och vad som hänt dem. Det här är helt nytt för oss. Den här personen försvann för 30 år sedan, så för oss är det här en väldigt stor chock. Vi samarbetar med polisen och försöker göra allt för att hjälpa dem.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
”Den här personen försvann för 30 år sedan”, säger släktingen i Moonrörelsens hus till Aftonbladet.

Sedan ber han oss gå och överlämnar ett pressmeddelande som familjen gått ut med en halvtimme tidigare.

Det innehåller helt ny information.

Av pressmeddelandet framgår att pappan i Ruinerwold bröt kontakten med släktingen och övrig familj på 1980-talet. Han insisterade på att de inte skulle försöka söka upp honom.

Familjen skriver att för åtta år sedan, när ”källarfamiljen” bodde i staden Hasselt, ska tre barn ha rymt från pappan och sökt kontakt med dem. De har efter detta försökt att hitta 67-åringen men utan att lyckas, skriver familjen. Hur dessa tre barn lever i dag är okänt.

Årtalen överensstämmer inte helt med vad som tidigare rapporterats, att familjen varit inspärrad på gården i Ruinerwold sedan 2010.

1 av 7 | Foto: Stefan Jerrevång
Carlos visar Aftonbladet runt på Moonrörelsens stora tomt i Bergen Aan Zee.

Utreder religiösa kopplingar

Polisen i norra Nederländerna höll sent på torsdagen en pressträff, där de bekräftade att 67-åringen nu är misstänkt för att tillsammans med den 58-årige österrikaren ha fängslat sex unga människor på gården i Ruinerwold.

”Vi har anledning att tro att de inte befann sig på gården av fri vilja”, skriver polisen.

Polisen kallar fallet för exceptionellt, och säger att väldigt mycket information tillkommer i utredningen varje dag. 30 utredare arbetar med fallet, som med hänsyn till de unga offren kräver särskild noggrannhet och försiktighet.

Polisen skriver också:

”Vi utreder huruvida följande av en särskild livsåskådning eller religion har lett till livssituationen som dessa personer befann sig i.”

Publicerad:

LÄS VIDARE