Pandemin – uppfinningarnas moder

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-06-22

Ett av innovationsprojekten handlar om att arbetskraft som friställts på grund av pandemin på kort varsel ska kunna börja jobba inom den gröna näringen, bland annat med jordgubbsplockning. Målet är att ta fram ett bemanningssystem som säkrar behovet av arbetskraft även när ingen pandemi härjar. Arkivbild.

Soffturism, digital matchmaking och nyskapande logistiklösningar. Coronakrisen har lett till massor av innovationer som snabbt ska göra skillnad. Söktrycket är just nu väldigt högt på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, som finansierar projekten.

– Det är ett väldigt högt söktryck. Vi har fått in närmare 300 ansökningar i de två första omgångarna och så många bra förslag att vi tog fler än planerat, säger Erik Borälv, handläggare vid Vinnova.

Vinnova har öppnat en satsning på innovationer i krisens spår och hittills har 18 nya idéer beviljats bidrag.

Gör skillnad

– Just nu håller vi på och bedömer projekt i omgång två. Eftersom krisen ändrar sig väldigt snabbt så delar vi upp det i fyra omgångar. Målet är att finansiera 50 projekt som ska göra skillnad inom sex till tolv månader efter krisen. Vi är också ute efter innovationer som gör att väldigt många får del av förändringen, säger Erik Borälv.

De 18 uppfinningarna spänner över ett brett spektrum. Alltifrån AI-baserad identifiering av plasmadonatorer för covid-19-antikroppar och soffturism till nya koncept för snabb bemanning inom gröna näringen.

– Vi frågade oss på vilket sätt innovationer kan spela en roll för återhämtning och omställning efter krisen. Ett exempel är den gröna näringen som snart går in i sin mest aktiva period på året och är beroende av tillfällig arbetskraft för att bland annat plocka potatis och jordgubbar samtidigt som utländsk arbetskraft har haft svårt att komma hit, säger Erik Borälv.

I det läget är det viktigt att snabbt kunna växla om så att den gröna näringen kan få personal från andra verksamheter, som har överskott på personal.

I ett annat projekt, som drivs av Västsvenska handelskammaren, passar man på att digitalisera industrin genom att utbilda permitterade medarbetare.

Digital omställning

– Under coronakrisen har det blivit väldigt påtagligt att man behöver göra en digital omställning och det har skyndat på processen, säger Erik Borälv.

TT: Är nöden uppfinningarnas moder?

– Det finns alltid skäl att ställa om till ett hållbart samhälle, men när det finns starka incitament för innovationer så går det mycket snabbare eftersom ingen ifrågasätter en förändring då, säger Erik Borälv.

Det märktes direkt när Electrolux ställde om produktionen av dammsugarpåsar till produktion av ansiktsmasker.

– Det som har varit allra mest uppenbart i april–maj var just bristen på skyddsutrustning och då ställde industriaktörer som normalt sett producerar helt andra produkter, som inte är så olika skyddsutrustning, snabbt om.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln