Vulkanutbrott i Alaska skakade romarriket

Helena Nordenberg/TT

Uppdaterad 2020-07-15 | Publicerad 2020-07-14

En vulkan i Alaska kan ha bidragit till den romerska republikens snabba upplösning, visar ny forskning. Vulkanens utbrott ledde till ett extremt kallt klimat med missväxt, hungersnöd och oroligheter som följd.

– En fantastisk upptäckt, säger professorn och klimatforskaren Jørgen Peder Steffensen.

Året är 43 före Kristus. Vulkanen Okmok utanför Alaskas kust får ett gigantiskt utbrott och spyr ur sig väldiga mängder rök, aska, lava och pimpsten. Utbrottet får himlen att förmörkas i flera års tid, och dåtidens människor att vittna om en svart sol.

– När askpartiklarna steg upp i himlen bildades hundratusentals ton svaveldioxid. Denna reagerade med vattendroppar och blev till svavelsyra som stannade kvar i atmosfärens högre lager. Det var detta som gjorde att himlen blev mörk, säger Jørgen Peder Steffensen, professor i is- och klimatvetenskap vid Niels Bohr Institutet, en av dem som har deltagit i forskarlaget.

Iskyla efter Caesar-mord

Det vanligtvis varma Medelhavsområdet drabbades av ett kallt och ogynnsamt klimat av ett sällan skådat slag. Sällan eller aldrig under de senaste 2 500 åren har det varit så kallt som då, året efter att Julius Caesar mördades 44 år före vår tideräkning.

Den kalla perioden efter mordet har varit höljd i dunkel. Men en internationell grupp bestående av forskare från bland annat institutet vid Köpenhamns universitet har nu bidragit till att skingra dimmorna. Forskarna har länge anat att vulkanen Okmok spelat en stor roll i händelseutvecklingen, men har inte kunnat fastställa det förrän nu.

– Vi har kunnat dra våra slutsatser genom att använda oss av en metod där vi avläser lagren i isar, ungefär på samma sätt som man läser av årsringar i träd, berättar Jørgen Peder Steffensen för TT.

Gåtfullt

Historiska redogörelser i kombination med att forskarna har kunnat visa att askan i de islager som har analyserats kommer från Okmoks enorma utbrott och att detta inträffade år 43 före Kristus, ger en förklaring till det kalla klimat som tidigare har varit en gåta för forskarna.

Det stränga klimatet ledde till att skördarna slog fel, befolkningen drabbades av hungersnöd och sjukdomar vilket i sin tur bidrog till stark oro och stort missnöje.

– Vi kan nu vara rätt säkra på att vulkanutbrottet hänger ihop med de dramatiska klimatförändringar som ägde rum i Medelhavsområdet och Rom vid den här tiden, säger Jørgen Peder Steffensen.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktighet kring tidsperioden för väderjämförelsen.