Insatser för IS-återvändare har gett resultat

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kvinnor och barn med kopplingar till IS går på en buss för att lämna lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från juni 2019.
Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT
Kvinnor och barn med kopplingar till IS går på en buss för att lämna lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från juni 2019.

Insatserna för det 30-tal personer som återvänt från terrorrörelsen IS till stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg har gett goda resultat, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ett 30-tal individer som vi har hanterat i vår insats och min uppfattning är att de flesta är vanliga människor nu som har ett fungerande liv, säger Tomas Collin vid polisen i Angered till Ekot.

De flesta av dem kom tillbaka till Sverige 2016–2017 och har alla förhörts av polis. Omkring hälften av dem har fått hjälp av stadsdelens avhopparverksamhet.

De första insatserna rör praktiskt stöd och att säkra barnens trygghet, som att ordna skola och förskola. Samhällets insatser är viktiga, enligt Andreas Wetterberg, vid trygghetssamordningen i Angered.

– Alternativet är mycket sämre. För om vi inte hjälper den här gruppen så är risken större att det händer andra saker som påverkar samhället. Till exempel som vi ser i andra länder att det blir terrordåd eller att människor far väldigt illa i den här miljön, säger han till radion.

Publicerad:

LÄS VIDARE