Antalet antagna till högskolan fortsätter öka

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Linköpings universitet är ett av de universitet som ökar mest procentuellt i det första urvalet jämfört med föregående år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Linköpings universitet är ett av de universitet som ökar mest procentuellt i det första urvalet jämfört med föregående år. Arkivbild.

NYHETER

Det första urvalet för höstens terminsstarter på högskolorna är klart. Den fleråriga trenden med ökat antal antagna studenter håller i sig.

För fjärde året i rad ökar antalet antagna till högskolan. Drygt 279 000 personer antas till sitt förstaval till höstterminen, ungefär 4 000 fler personer än vad som antogs i det första urvalet hösten 2018.

Det totala antalet sökande ökar också med nästan 7 000 personer. Totalt söker 399 109 personer till högskolan i höst.

– Vi har sett en nedgång i sökande under längre tid. Men nu trycker det i stället uppåt jämfört med föregående år. Men ökningen är liten i sammanhanget, och det är svårt att dra några slutsatser av det just nu, säger Andreas Sandberg, enhetschef på Universitets- och högskolerådet.

Fler behöriga

Också antalet behöriga sökande ökar, om än minimalt , från föregående år.

– Det är glädjande, det visar att fler har gjort kloka val. Och att det arbete som alla dessa nästan 400 000 sökande har gjort ger ett ökat mervärde, så att man slipper få ett negativt besked, säger Sandberg.

Bland de drygt 279 000 som nu antas till sitt förstaval står fortsatt kvinnor för en betydligt högre andel. Ungefär 174 000 av de antagna är kvinnor, knappt 106 000 är män.

Borås sticker ut

Det är 22 universitet och högskolor som ökar antalet antagna jämfört med höstterminen 2018.

Bland universiteten har de största procentuella ökningarna skett på Mittuniversitetet i Sundsvall och på Linköpings universitet. Men allra störst procentuell ökning sker på högskolan i Borås, som antar nästan 30 procent fler i år än vid förra höstens första urval.

– Det är väldigt roligt, förstås, säger rektor Mats Tinnsten.

Framför allt beror det på att man gjort en medveten satsning för att öka alternativen inom fristående kurser på högskolan.

– Det har fått genomslag. Det har också varit en demografisk dipp som vi är på väg upp ur, och vi har lite äldre studenter så den uppgången börjar synas för oss nu, säger han.

– Dessutom har det varit en stark konjunktur, och nu pratar man om en avmattning där. Så det är nog de tre faktorerna som samspelar för oss.

De sökandes antagningsbesked har nu publicerats på antagning.se, sista dag att svara är 26 juli. Den 1 augusti får reserverna besked om de kommer in.

Publicerad:

LÄS VIDARE