Grundstött lastfartyg har dragits loss

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Det grundstötta 82 meter långa lastfartyget Baltic Carrier drogs flott på fredagen.

Kaptenen somnade och orsakade att lastfartyget Baltic Carrier gick på grund norr om Helsingborg i tisdags. Nu har det dragits loss och bogserats i väg.

På fredagskvällen kunde det 82 meter långa skeppet dras loss med hjälp av tre danska bärgningsfartyg och börja bogseras mot Helsingborgs hamn. Fartyget stod på sandbotten med inslag av sten och inga utsläpp har märkts runt fartyget.

Den 45-årige ryske sjökaptenen häktades tidigare på fredagen på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjöfart. Efter grundstötningen hade han 0,37 milligram alkohol per liter i utandningsluften, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Jag framförde fartyget på ett säkert sätt men strax innan jag skulle gira somnade jag. Jag förstår inte själv varför jag somnade, vidhöll fartygskaptenen under häktesförhandlingen enligt tidningen.

Det är oklart hur länge han sov. I polisförhör har han sagt att tuppluren varade i drygt 20 minuter, en uppgift som han senare tog tillbaka.

Mannen nekar till brott. Försvaret menar att det rör sig om en olycka samt att mätningarna av kaptenens alkoholhalt måste vara fel. Enligt kaptenens utsago hade han inte druckit mer än en eller två öl sju timmar tidigare samma dag, då han var utanför tjänst.

Det Gibraltarflaggade lastfartyget var på väg från Ryssland till Lidköping när grundstötningen inträffade.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN