Risk för ökat stigma i virusdrabbat Sydkorea

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-05-12

I Sydkorea kommer polisen nu att försöka identifiera de personer som besökt Itaewon-området, där flera nya fall av smittan upptäckts.

Sydkoreansk polis har fått i uppdrag att identifiera personer som besökt det nattklubbsområde i Seoul som uppges vara epicentret i landets senaste smittvåg. Men då flera av klubbarna pekats ut som gayklubbar väcker utvecklingen oro för ökad diskriminering mot redan utsatta hbtq-personer.

Sydkorea har sedan landet började lätta på coronarestriktionerna rapporterat en andra våg av smittan, och många av de sjuka har besökt nattklubbsområdet Itaewon i huvudstaden Seoul. Totalt har 101 nya fall av smittan upptäckts med kopplingar till området.

Nu har myndigheterna använt sig av mobildata för att spåra smittan som utgick från området.

Det har resulterat i en lista med strax över 10 000 personer som besökt området under de senaste veckorna. Personerna på listan har fått ett sms där de ombeds att infinna sig för provtagning, uppger stadens borgmästare Park Won-Soon.

Homosexualitet tabubelagt

Nära 2 000 av de som befunnit sig i området har dock inte gått att få kontakt med och polis kommer nu att försöka hitta dem. De som medvetet undviker att testa sig kommer att dömas till dryga böter, tillägger borgmästaren.

Många av klubbarna där smittan har spridits pekas av medier ut som gayklubbar och nu växer rädslan för ökad stigmatisering av landets hbtq-personer. Homosexualitet är ofta stigmatiserat i konservativa Sydkorea och samkönade äktenskap tillåts inte.

Rädsla för att pekas ut misstänks även ligga bakom svårigheterna att kontakta de som besökt nattklubbsområdet.

Amnesty varnar

Människorättsorganisationen Amnesty varnar för att mediers utpekande av "vissa grupper" försvårat smittspårningen.

"Amnestys kontor i Sydkorea uppmanar myndigheter och medier att vidta konkreta och precisa åtgärder för att förebygga diskriminering och stigmatisering", skriver organisationen i ett uttalande.

För att varna allmänheten publicerar myndigheter regelbundet varningar om platser där smittade personer befunnit sig, något som i vissa fall kunnat användas för att identifiera de smittade individerna.

När smittan i början av året spreds av personer med kopplingar till frikyrkan Shincheonji så uppgav flera av kyrkans medlemmar att de utsattes för ökade trakasserier. Detsamma befaras nu kunna drabba landets hbtq-personer.

Anonymitet utlovas

På grund av risken för diskriminering har landets myndigheter lovat full anonymitet för de som testas för covid-19. Sedan i måndags, då detta tillkännagavs, har antalet som frivilligt testar sig nästan fördubblats.

Yoon Tae-Ho, från landets hälsomyndighet, uppmanar vidare folk att inte sprida information om smittade.

– Vi uppmanar er att undvika att läcka patienters personuppgifter baserat på grundlösa rykten, något som inte bara åsamkar dessa personer skada utan som även kan vara brottsligt, varnar han.

Sydkorea har uppmärksammats internationellt för att man sedan i början av mars har lyckats stoppa viruset och vardagslivet har börjat återgå till det normala. Men nu har ånyo ett ökande antal personer konstaterats vara smittade, under måndagen rapporterades 27 nya fall. Totalt har nära 11 000 fall av smittan rapporterats i landet och strax över 250 personer har dött.