Franska Dijon skakas av kravaller

TT-AFP

Uppdaterad 2020-06-18 | Publicerad 2020-06-16

På bilden från tv-kanalen BFMTV i måndags syns personer beväpnade med påkar i Dijon.

I fyra dagar har den franska staden Dijon skakats av kravaller till följd av spänningar mellan stadens tjetjenska och nordafrikanska minoriteter.

Tjetjener uppges ha rest till Dijon från hela Frankrike – till och med från grannländerna Tyskland och Belgien – för att delta i upploppen.

Upploppen i Dijon verkar ha börjat med att en 16-årig tjetjensk pojke attackerats i staden tidigare under juni, vilket i sin tur ledde till att tjetjenska invånare i staden genomförde hämndattacker, enligt polisen.

Våldsamheterna har riktats i huvudsak mot invånarna i stadsdelen Les Grésilles, där många har nordafrikanskt ursprung.

I måndags kväll samlades tiotals beväpnade män i Les Grésilles och sköt i luften, förstörde övervakningskameror och satte eld på soptunnor och fordon, enligt polisen. Fyra personer frihetsberövades.

Frankrikes vice inrikesminister Laurent Nuñez, som rest till Dijon, lovar ett "mycket hårt svar" med fler än 150 poliser som ska skapa lugn. Poliserna kommer att stanna på platsen så länge det är nödvändigt, enligt Nuñez.

– Jag vill skicka ett väldigt tydligt budskap till huliganerna som vi har sett skylta med vapen, till de individer som har kommit hit för att begå våldsamheter i Dijon, säger Nuñez.

Inrikesdepartementet meddelade senare på tisdagen att det övervägar att utvisa utlänningar som funnits skyldiga till att medverka i våldsamheterna.

Bilar brinner i Dijon. Bilden är från tv-kanalen BFMTV:s rapportering i måndags.

Följ ämnen i artikeln