Så försöker dubbelmördaren styra fängelset

Ahmed Warsame sköt ihjäl två på Vårväderstorget

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dödshot, våld och tydliga grupperingar av intagna.

Så försöker livstidsdömde Ahmed Warsame, 28, ta kontrollen på fängelset.

”Jag är dubbelmördare, ingen trampar på mig bara så ni vet”, ska han bland annat ha sagt till anstalten Salbergas anställda.

Ahmed Warsame var bara 24 år när han och Adam Abdulahi den 18 mars 2015 stormade in på restaurangen Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg under en fotbollsmatch och öppnade eld. De var iklädda dödskallemasker och beväpnade med automatkarbiner som de avlossade mot gäster som samlats för att se Champions League-mötet mellan Barcelona och Manchester City.

Två kroggäster, 23 och 25 år gamla, dödades. Åtta människor skadades svårt, flera med men för livet. Den 25-årige mannen, som utredarna tror var den primära måltavlan, mördades med tre skott mot huvudet från nära håll.

Åtta män åtalades misstänkta för inblandning i morden och i augusti 2016 dömdes alla till fängelsestraff. Fem av dem dömdes för mord och de resterande tre för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Adam Abdulahi och Ahmed Warsame dömdes till livstids fängelse. Där skulle oroligheterna komma att fortsätta för Warsame, i dag 28 år gammal.

”Skulle slå sönder ditt ansikte”

I våras fick han en varning och isolerades på anstalten Hall utanför Södertälje efter en rad incidenter. Bland annat skulle han ha struntat i att genomföra sina fängelseuppgifter. Vid en skyddsvisitation den 16 mars skulle han också ha hotat anstaltens personal. Han hade enligt en utredning sagt att han inte accepterat att bli visiterad och att ”nästa gång kommer det smälla”. När personalen sagt att det inte tjänat någonting till att tjafsa ska Warsame ha sagt: ”Vet du vad det skulle tjäna till? Att jag skulle slå sönder ditt ansikte”.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Ahmed Warsame, 28, är dömd till livstids fängelse.

Nu vittnar nya rapporter om hur Warsame, som flyttats till anstalten Salberga i Västmanland, försöker ta kontrollen på fängelset genom hot, våld och grupperingar.

I ett beslut från den 8 december om att placera Warsame i avskildhet skriver en fängelseanställd att intagna på hans avdelning ”känner sig hotade och inte välkomna på avdelningen. Det har under en tid varit ett eskalerande beteende mot personal på så sätt att intagna ej följer anvisningar och försvårar arbetet för personal. Intagna har gått ihop och varit hotfulla och försökt styra vilka beslut som anstalten och personal ska fatta.”

”En negativ ledare över en tydlig gruppering”

Anstalten startade en utredning och beslutade att hålla Warsame avskild från övriga intagna för att inte störa den – och för att det ”förelåg risk för annans säkerhet till liv och hälsa”. Två dagar före beslutet hade dubbelmördaren rapporterats för våld och hot mot tjänsteman för att han tillsammans med andra intagna ”med ett aggressivt kroppsspråk” sagt till anställda att ”ni kan inte göra så här” och ”ni har bestämt hur ni vill ha det nu”, tills personalen tvingats aktivera överfallslarmet.

”Anstalten Salbergas lokala säkerhetsorganisation bedömer Warsame som en negativ ledare över en tydlig gruppering av intagna”, står det i fängelsets rapport. 

Det var inte första gången som Warsame misstänktes försöka organisera en grupp som skulle kunna påverka hur anstalten Salberga drivs. I början på oktober mottog anstalten flera skrivelser från intagna som namngett anställda som de ville skulle ändra sitt beteende.

I en text, som ett stor antal fångar på hans avdelning skrivit på, stod det: ”Vi har tröttnat på detta. Kom ihåg att alla får skörda vad de sår. Valet är ditt, (namn på en anställd). Hoppas du gör rätt val. Med vänlig hälsning alla på hus 6.”

Hotar med att ha ”klippt folk på utsidan”

När Warsame i ett förhör den 7 oktober sökte upp fängelsepersonalen och anklagade dem för att ha planterat ett rött pulver de hittat i hans rum så bad han även de anställda att ändra sitt sätt att bete sig mot honom.

”Vidare nämner Warsame att han klippt folk på utsidan och att han sitter här av en anledning”, står det i fängelserapporten.

”När Warsame är på väg in på avdelningen hör personal honom säga någonting om att ’hela stället kommer att brinna’”.

Månaden därpå framförs ännu grövre hot.

I början på november upptäckte personal på anstalten att två intagna på Warsames avdelning hade skador i ansiktet, varpå Warsame placerades i avskildhet från de andra intagna.

Den 18 november skrek han ”jävla pissluffare” efter en anställd som försökt be honom tända en lampa. När den anställde ifrågasatte detta upprepade han ordet ”pissluffare” och stod sedan och stirrade på den anställde. Händelsen följdes dagen efter upp med ett förhör där Warsame menade att vårdaren upprepade gånger provocerat honom genom att ”kolla för mycket på honom” och ”trigga” honom. Förhöret avslutades enligt fängelsets rapport med att Warsame stormade ut och sa ”jag är dubbelmördare, ingen trampar på mig bara så ni vet”.

Vägrar kissa utan kalsonger

Den 21 november vägrade han lämna drogprov och uppgav att han på grund av sin religion inte kan kissa inför andra utan kalsonger.

Ur rapporten från fängelset framgår även att Warsame vid flera tillfällen de senaste månaderna fortsatt vägra delta i det arbete han blivit tilldelad, vilket också resulterat i flera varningar. Anstalten skriver i sin rapport att de misstänker att han satt i system att försöka förhala och försena inlåsningen genom att laga mat eller demonstrativt springa runt på avdelningen när det är dags att stänga de allmänna ytorna.

Dubbelmördaren har även bland annat kallat anställda för ”hora” och ”jävla luffare” och sagt att han ”skiter i reglerna” och ”jag är kung” när han befunnit sig på fel sida av avdelningen vid låsning.

Publicerad:

LÄS VIDARE