Efter akutbesöket: ”Jag blev verkligen illa berörd”

Iréne Lindblad om kvällen på Södersjukhuset med 83-åriga mamman

Uppdaterad 2020-01-11 | Publicerad 2020-01-08

Iréne Lindblad åkte till Södersjukhuset i Stockholm akut med sin 83-åriga mamma.

Där hamnade hon mitt i ett kaos med en sjukvårdspersonal som hade gråten i halsen.

– Det var som Gökboet där inne, jag var helt chockad, säger hon.

Södersjukhuset i Stockholm, Sös, pressas av överbeläggningar och personalbrist. I helgen fick Iréne Lindblad, 47, se det med sina egna ögon när hon och hennes mamma var 13 timmar på akutmottagningen. På tisdagen skrev hon ett inlägg på Facebook där hon beskrev situationen på akutmottagningen.

–Jag fick se sjuksköterskor som tog blodprov sittandes på knä i brist på stolar. Sverige är en välfärdsstat, det här är oacceptabelt 2020. Under kvällen är det både läkare och patienter som hört av sig till mig, den ena historien är värre än den andra, säger hon.

I lördags fick Irénes mamma svårt att andas och de ringde 1177 och fick rådet att besöka en närakut. På närakuten misstänkte de att mamman, som är 83 år, hade fått en blodpropp i lungan och hon remitterades till Sös för att röntgas. När mor och dotter kom till akuten möttes de av kaos.

Iréne Lindblad såg sjuksköterskor på Södersjukhuset som tog blodprov sittandes på knä i brist på stolar.

Passerade bristningsgränsen

– Jag har aldrig sett något liknande, det är klart att man har hört talas om att det är hårt tryck men det här liknande ingenting. Det var som en krigszon, det var fullt med människor och britsar överallt. Och det bara fortsatte komma in människor, säger Iréne Lindblad.

En av anledningarna till att det var ett sådant tryck just den lördagen var att akuten i Huddinge hade gått upp i så kallat stabsläge och att ambulanserna styrdes bort därifrån. Iréne överhörde en läkare som pratade med ambulanspersonalen och sa att man hade passerat bristningsgränsen, man klarade inte av att ta emot fler patienter.

– Jag blev verkligen illa berörd för han hade verkligen gråt i rösten. En erfaren läkare som är så pass orolig för att inte kunna ta hand om patienterna.

Trots det fortsatte patienterna att strömma in. Merparten av alla, enligt Iréne Lindblads beskrivning, vanliga människor: äldre med andningsnöd, unga som hade skadat sig. Men också knarkare som skrek, folk som blivit nedslagna och dementa som sprang runt. Hon beskriver akutmottagningen som en scen ur filmen Gökboet. Trots det kämpade personalen vidare med änglars tålamod, enligt Iréne.

– Man ser personalen, de sliter ihjäl sig. De brinner för sitt jobb och för de här patienterna trots att det är eländiga förutsättningar, det gör ont att se.

Tacksam mot sjukvårdspersonalen

Iréne Lindblad känner en enorm tacksamhet mot sjukvårdspersonalen som lyckades hålla modet uppe. Samtidigt som hon är djupt imponerad är hon också väldigt arg på politikerna. Hon tycker att de ska gå ner till en akutmottagningen så att de förstår vilket tryck personalen arbetar under.

– Det är klart man har läst att det varit kris men jag har inte förstått hur illa situationen är. Jag tycker att Iréne Svenonius (finansborgarråd (M), Stockholm läns landsting, reds anm.) och andra politiker måste svara på vad de har för plan. Någon politiker måste kliva fram och ta ansvar för det här. Man måste göra om och göra rätt.

Aftonbladet har sökt Iréne Svenonius (M) för en kommentar.