Storbrand på McDonalds: ”Bara en glödhög kvar”

Av: Hans Österman, Jamshid Jamshidi, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Larmet om storbranden kom efter 02.

Efter nästan två timmar började lågor slå upp genom taket på McDonalds. Snabbt insåg räddningstjänsten att restaurangen är bortom räddning.

– Det är bara en glödhög kvar, säger Tommy Wållmark, ledningsbefäl.

McDonalds-restaurangen på Sockengränd mitt emot Östberga återvinningscentral i södra Stockholm började brinna kraftigt under natten mot fredagen. Räddningstjänsten fick larmet från en förbipasserande klockan strax efter 02.

– Det är en fullt utvecklad brand i restauranglokalen, sa Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid räddningstjänsten, en halvtimme efter larmet.

Strax före 05 rasade taket in.
Foto: Pontus Orre
Strax före 05 rasade taket in.
Foto: PONTUS ORRE
McDonaldsrestaurangen är totalförstörd.

Räddningstjänsten jobbade på platsen med ett 30-tal man från fyra stationer. Även polisen ryckte ut till branden.

– Ingen var på plats i lokalen när det började brinna. De stängde vid midnatt. Vi kommer troligtvis att skriva en anmälan om mordbrand, säger Mats Almqvist, vakthavande befäl.

Såg hur lågorna slog upp

Aftonbladets fotograf Pontus Orre befann sig vid branden och rapporterade att släckningen inleddes med rökdykare inne i restaurangen. Strax före klockan 04 såg han hur lågor började slå upp genom taket.

Utvändig släckning från stegbilar påbörjades, men vid 04.30 hade elden fått sådant fäste i taket att räddningsinsatsen bytte inriktning.

Foto: Pontus Orre
Strax före 04 bröt lågor genom taket. Sedan gick det fort.

– Det handlar nu om att förhindra spridning till angränsande fastigheter. Restaurangen kommer att få brinna ner, säger ledningsbefäl Tommy Wållberg.

– Rökspridningen har varit enorm. Vi har fått många samtal från Årsta och Södermalm, men även från Östermalm och ända nerifrån Ropsten.

Taket började rasa in strax före 05. Räddningstjänsten stannar kvar på platsen hela morgonen. Röken väntas avta i takt med att restaurangen brinner med öppna lågor.

– Det är mindre rökspridning och mindre miljöpåverkan när det blir lågande brand, säger han.

SOS alarm uppmanar alla som känner röklukt utan att se lågor eller koncentrerade rökpelare att inte ringa 112, eftersom de redan fått in stora mängder samtal om den omfattande röklukten.

Klockan sju på morgonen var bara ett fåtal enheter kvar på platsen.

– Det är ganska statiskt just nu, vi bevakar så det inte blir någon brandspridning till intilliggande byggnader, säger Tommy Wållberg.

Av restaurangbyggnaden är det bara kol kvar, säger han:

– Det är bara en glödhög kvar.

Foto: Pontus Orre
Drönarbild visar förödelsen.
Foto: Pontus ORRE
Drönarbild.
Foto: Pontus Orre
Kraftig rökutveckling från restaurangen.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN