Så rusar coronaviruset uppåt i Europa

Uppdaterad 2020-08-21 | Publicerad 2020-08-20

I flera av Europas största länder skjuter coronasiffrorna återigen i höjden och WHO varnar nu för den rusande smittspridningen.

Men att kräva karantän för resenärer som kommer till Sverige från andra länder inte aktuellt.

– Det finns ingen sådan plan, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten.

Italien, som blev centrum för coronaexplosionen i Europa i februari, bävar inför en andra våg efter allt fler virusfall.

Och landet är inte ensamt om en oroväckande smittspridning. Under de senaste tre veckorna har antalet fall accelererat generellt, sett till EU-länderna och Storbritannien.

Enligt WHO var 40 000 fler i Europa smittade under den första veckan i augusti jämfört med första veckan i juni.

– Viruset är hänsynslöst och ökar nu igen i Europa, konstaterar Hans Kluge, Europachef på WHO under en presskonferens på torsdagen.

Medan andra länder rödlistar hårt coronadrabbade länder, eller kräver karantän för inresande, som man gjort i exempelvis Norge, är det inte aktuellt i Sverige.

Karin Tegmark Wisell.

– Smittspridningen ser olika ut för olika länder och regioner, det är mycket svårt att motverka resande inom Europa på det sättet. Man måste fortsatt hålla i rekommendationerna här, alla som kommer till Sverige ska vara medvetna om vad som gäller här och följa det. Vi kommer att fortsätta informera om det på flygplatserna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Tegmark Wisell säger dock att det kan ändras.

– Blir det en omfattande smittspridning som vi ser att ett land eller en region inte hanterar på ett bra sätt så kan vi gå vidare med det till utrikesdepartementet. Men i nuläget har vi ingen sådan plan.

Italien: Ökar i intensitet

Förra veckan ökade smittofallen återigen kraftigt i Italien. I onsdags var dygnsiffran 642 nya fall – siffror landet inte sett sedan i maj, då man gradvis började lyfta på några av restriktionerna efter en av världens längsta nedstängningar under pandemin.

Den vändande kurvan har lett till regeringsbeslut om att bland annat återigen stänga nattklubbar och kräva munskydd på flera platser.

– Vi kan inte upphäva de uppoffringar vi alla har gjort de senaste månaderna. Vår prioritering måste vara att öppna skolorna i september, med full säkerhet, säger hälsominister Roberto Speranza i ett uttalande.

Grekland: Återinför restriktioner

I Grekland såg man under onsdagen en ökning med 216 fall, den högsta siffran sedan i februari. Något som bland annat ledde till att man åter skärpte restriktioner för folksamlingar, fler än nio personer får inte umgås tillsammans samtidigt. Man satte också stopp för allt slags festande på party-ön Mykonos.

Medianåldern för coronasjuka i landet är nu under 40 år, och just unga i landet pekas ut som särskilt smittdrivande, i linje med utvecklingen i flera länder.

Tusentals nya fall i Tyskland, Frankrike och Spanien

I Tyskland har man inte haft så höga siffror sedan i april, 1 707 nya coronafall under onsdagen.

Frankrikes dygnssiffra under onsdagen, 3 800 nya fall, var också rekordhög sedan i maj.

– Allt tyder på att smittspridningen ökar i intensitet, uppger landets hälsodepartement i ett uttalande, enligt The Guardian.

Även Spanien har rapporterat in sin högsta ökning av coronafall sedan i slutet av juni, med 3 715 nya fall under det senaste dygnet. Detsamma i Skottland som under torsdagen rapporterade sin högsta dygnssiffra på tre månader.

Totalt är nu 3,3 miljoner människor i Europa bekräftat smittade med coronaviruset. 205 591 människor i Europa har hittills dött till följd av covid-19.

PODD Så nära är vi ett vaccin mot coronaviruset

Aftonbladet Daily gästas av professor Matti Sällberg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen