Jespers vänner dog i flygkraschen: ”Fruktansvärt svårt att ta in sorgen”

Uppdaterad 2021-07-11 | Publicerad 2021-07-10

Hoppveckan vid Örebro Fallskärmsklubb är ett tillfälle för rutinerade hoppare från hela landet att ses, och för nybörjare att testa hoppa fallskärm.

Den uppskattade tillställningen fick dock ett abrupt och tragiskt slut.

Ett flygplan med nio personer ombord kraschade strax efter att det lyft – samtliga ombord dog.

– Jag kände dem alla, vissa har jag känt under flera års tid, säger Jesper Bergstrand, medlem i Örebro Fallskärmsklubb.

Nio personer klev ombord på propellerplanet. Klockan var runt 19:00 på torsdagskvällen och hoppveckan i Örebro led mot sitt slut. Väderleken hade slagit om. Oftast sker fallskärmshopp från en höjd mellan 3 000 till 4 000 meter, men den planerade flygningen skulle endast upp till 1 500 meter.

Väl i luften nådde planet aldrig högre än ungefär 100 meter innan det störtade mot marken och kraschade.

Flygplanet som kraschade, en de Havilland Canada DHC-2 Beaver från 1966. Den här bilden togs av Statens haverikommission under en utredning förra året, efter att planet varit inblandat i en incident.

Hoppveckans abrupta slut

Jesper Bergstrand ingår i Svenska Fallskärmsförbundets (SFF) utbildnings- och säkerhetskommitté. Han är även en mångårig medlem i Örebro Fallskärmsklubb.

Under hoppveckan genomförde han flera hopp tillsammans med sina vänner på den lilla klubben. Både rutinerade hoppare från andra klubbar i landet och nybörjare har besökt flygfältet i Örebro.

Det har endast gått några timmar sen han lämnat klubbhuset på torsdagen – när telefonen ringer.

– Jag hade själv varit ute på klubben bara timmar innan det ringde från SFF och berättar att det skett en olycka, säger Jesper Bergstrand.

”Inga liv att rädda”

När räddningstjänsten kommer fram till olycksplatsen kan de konstatera att deras insats inte kommer att handla om att rädda liv. Åtta fallskärmshoppare som alla tillhörde den lilla klubben har dött.

För Jesper Bergstrand innebär den tragiska olyckan inte endast att han plötsligt förlorat ett flertal nära vänner. Han måste också i sin roll som representant för SFF stötta klubbens medlemmar i den kris som han själv genomlever.

–Jag måste då jobba både som klubbmedlem men också agera i min roll som representant för SFF och stötta de andra medlemmarna i klubben. Samtidigt som jag försöker hjälpa andra medlemmar så har även jag behövt stöd från krisgruppen, säger Jesper Bergstrand.

Flaggan vajar på halv stång vid Örebro flygplats.

”Fruktansvärt”

Klubbens runt 30 medlemmar är en grupp hoppare som redan innan olyckan stod varandra nära och enligt Jesper Bergstrand har de nu blivit ännu närmre.

– Det är ingen stor klubb och vi delar väldigt många gemensamma minnen tillsammans. Vi är en samlad grupp som måste bearbeta den här sorgen. Det är fruktansvärt svårt att ta in sorgen och vi försöker att göra det bit för bit, timme för timme, säger Jesper Bergstrand.

Haverikommissionens utredning kring flygplanskraschen kommer att fortgå under helgen. När vraket har undersökt så har både kameror och mobiltelefoner upphittats. Fynd som myndigheten hoppas ska ge svar på frågan hur olyckan har kunnat inträffa.

DAILY Experten om olyckan

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen