”Vi attackerades med vattenkanoner och peppargas”

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-17

Polska gränssoldater attackerade Rebaz och hans familj med vattenkanoner och peppargas under tisdagen.

Nu befinner de sig inomhus i en lagerlokal, 30 minuters promenad från gränsen.

– Det var en väldigt allvarlig situation i går, säger Rebaz.

Rebaz, hans fru, sjuåriga dotter och treårige son befinner sig vid polsk-belarusiska gränsen sedan tio dagar tillbaka. De har betalat 20 000 dollar för att ta sig från irakiska Kurdistan via Minsk in i EU.

När Aftonbladet pratar med Rebaz på onsdagsförmiddagen befinner sig familjen i en uppvärmd, stor lagerlokal en bit från gränsen, dit de förts tillsammans med många andra migranter.

– Polackerna använde vattenkanoner och peppargas i går. Vi var inte våldsamma, men drabbades eftersom barn och kvinnor stod längst fram vid gränsen. Barnen och kvinnorna började gråta. Det var en väldigt allvarlig situation, så vi backade, berättar Rebaz och fortsätter:

– Unga män blev upprörda över att polackerna använde vattenkanoner och peppargas. De kastade sten och träd mot dem. Ungdomarna reagerade mot deras våldsamheter, säger Rebaz.

”1500 migranter fördes till varma lokaler”

Enligt Rebaz agerade de unga männen i självförsvar. Nyhetsbyrån Reuters uppger tvärtom att migranterna började kasta stenar, som skadade sju polacker. Enligt den belarusiska nyhetsbyrån Belta använde polackerna både vattenkanoner och ”giftig gas”.

Efter sammanstötningen fördes många barnfamiljer till en uppvärmd, stor lagerlokal en bit från gränsen. De fick madrasser och filtar, och tillgång till toaletter och duschar.

– Vi gick en halvtimme till fots. Här är det lugnt och varmt, vi får mat här. Ute var det mycket kallt i går, man kunde inte stå stilla på grund av kylan. Närmare 1500 personer befinner sig här, och ungefär lika många är kvar vid gränsen, mest unga och ensamstående, säger Rebaz.

Han berättar att familjens båda barn är förkylda, och själv har han troligen drabbats av lunginflammation. Han tycker att belaruserna agerat korrekt, men säger samtidigt:

– Alla har sina egna syften. Belaruserna använder oss i sin konflikt med EU, men behandlar oss bra, säger Rebaz.

Hur ser dina planer för framtiden ut?

– Jag kan inte säga något i nuläget. Vi står under belarusernas kontroll. De har vakter utanför lagerlokalen, som är omgiven av stängsel. Ryktet går att vi ska skickas tillbaka. Jag hoppas att det inte blir så. Folk är ledsna, de har sålt allt i sitt hemland, de har ingenting att åka tillbaka till, säger Rebaz.

I tisdags meddelade Iraks regering att flygplan ska skickas till Belarus och föra hem 571 migranter som vill återvända frivilligt, enligt SVT.

Rebaz säger att han inte kan återvända till irakiska Kurdistan, eftersom han mottagit hot via telefon från mördare som han varit med och utrett inom ramen för sitt yrke.

Fotnot: Rebaz är ett fingerat namn.