Seko-basen om gisslandramat: ”Rädd att det händer igen”

”Tusen platser saknas på svenska fängelser”

Publicerad 2021-11-13

Gisslandramat på Hällbyanstalten i somras pågick under nio timmar.

De två kriminalvårdarna befarade att det var deras sista dag i livet – så allvarliga var hoten.

– Jag är rädd att det kan hända igen, säger Gabriella Lavecchia, ordförande i fackförbundet Seko.

Internerna på Hällbyanstalten barrikaderade sig beväpnade med slipade matknivar och stolsben.

De två fångarna hade tillverkat vapen med rakblad. De lyckades tränga sig in i vaktrummet när en av dem skulle få värktabletter. Sedan barrikaderade de sig därinne med sin gisslan.

En kriminalvårdare släpptes efter sju timmar, hans kollega två timmar senare. Detta sedan pizza använts som ett förhandlingsvapen.

Men den stora uppmärksamheten kring pizzorna ledde till att fokus förflyttades från allvaret i situationen, att de i gisslan utsattes för dödshot och fruktade för sina liv.

En av de två i gisslan, Alex, berättar nu i podden Aftonbladet Krim om sin upplevelse av situationen.

”Saknas 1 000 platser”

Gabriella Lavecchia påpekar där också att de från fackligt håll varnat i flera år för att den här typen av händelser skulle inträffa.

En orsak är att flera anstalter lades ner 2013 och att det sedan dess blivit en kraftig ökning av antalet utdömda fängelsemånader.

2017 utdömdes sammanlagt 97 700 månaders fängelse, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

År 2019 hade den siffran ökat med 30 procent till 127 000 månader. Och förra året, 2020, fortsatte ökningen med ytterligare 9 procent.

– Situationen är allvarlig, det saknas 1 000 platser i dag, säger Gabriella Lavecchia, och framhåller att det behövs både nya anstalter men även tillbyggnad av de som redan finns för att snabbare åtgärda situationen.

Överbeläggning stor risk

Med överbeläggning på häkten och anstalter finns exempelvis risk att intagna som kommer från samma eller rivaliserande gäng placeras för nära varandra. Och då blir en risk för både intagna och för personalen, kriminalvårdarna.

Gabriella Lavecchia, ordförande i fackförbundet Seko.

Seko-basen pekar också på att 30–40 procent av personalen inte fått någon utbildning, att det därmed finns en stor utbildningsskuld. Hon efterlyser även högre lön och bättre villkor för att kunna behålla erfaren personal.

Hon hoppas nu att politikerna ska se till att det blir förändringar.

– Om inget görs är vi oroliga för än mer hot och våld. Nu gick det ändå relativt bra i Hällby men det kunde ju ha slutat oerhört mycket värre, säger Gabriella Lavecchia.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser gisslandramat på Hällbyanstalten.