Hotet från Ryssland

Stoltenberg: Vi kommer agera om Ryssland attackerar

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Ryssland kräver att Nato ska backa – men Natochefen Jens Stoltenberg menar att Putins krav leder till det motsatta.

Nu pågår truppförflyttningar och övningar på båda sidor.

Nato har inte haft så här mycket trupper i Europa sedan kalla kriget.

– Varje gång Putin är aggressiv får han det motsatta, säger Jens Stoltenberg till Wall Street Journal.

Trots det spända läget mellan Ryssland och Ukraina har flera Nato-länder, bland annat USA, tidigare sagt att man inte kommer utkämpa ett väpnat krig över Ukraina då de inte är med i Nato.

Men skulle Ryssland attackera Ukraina kommer Nato öka sin närvaro nära Ryssland och agera på något sätt, säger Natos generaldirektör Jens Stoltenberg till Wall Street Journal.

– Exakt hur, med vilka medel och var, det är någonting vi kommer få besluta om beroende på vad som faktiskt händer, säger Jens Stoltenberg.

Natochefen Jens Stoltenberg.

Får motsatt effekt

Putin vill stärka sin närvaro i Östeuropa och kräver att Nato ska dra sig tillbaka därifrån.

Ryssland vill att Nato ska garantera att de inte kommer inkludera Ukraina bland sina medlemsländer och att Nato drar tillbaka sina syrkor till de positioner som var efter kalla kriget.

Men Putins krav och Rysslands närmanden leder till det motsatta, menar Jens Stoltenberg som säger att Nato inte haft så här hög militär närvaro i Europa sedan kalla kriget.

Rysk militär övar i Rostov-regionen nära den ukrainska gränsen.

– Om Putins mål var att ha mindre Nato nära sina gränser så har han uppnått den exakta motsatsen, säger Stoltenberg till Wall Street Journal.

– Varje gång han är aggressiv så får han motsatsen, säger Stoltenberg.

Ska öva på konflikt med väst

På båda sidor gränsen har aktiviteten ökat och båda sidor menar att deras truppnärvaro är befogad med anledning av de andras truppnärvaro.

I dag meddelade Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko att Belarus och Ryssland kommer hålla gemensamma militärövningar vid Belarus gränser mot väst under februari, skriver Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin.

Övningarna kommer hållas i närheten av Belarus södra gräns mot Ukraina och västra gräns mot Polen och Baltikum.

“Detta kommer vara normala övningar för att utarbeta en plan för konfrontationer i väst, med Baltikum och Polen. Och i söder, med Ukraina”, ska Lukasjenko ha sagt enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Samtidigt menar Lukasjenko att man inte ska tolka övningen som att Belarus är på väg att gå ut i krig.

Natoflygplan vid gränsen

På andra sidan den Ryska gränsen i Estland, Lettland och Litauen har Nato i dag inlett en veckolång övning med Nato-märkta stridsflygplan från Belgien och Polen.

Stridsflygen som är av den amerikanska modellen F-16 ska som en del av en övning flyga lågt på cirka 150 meters höjd över Baltländerna varannan timme mellan 08.00 och 16.00 hela veckan, rapporterar lokala medier i Estland.

Om flygningarna görs på grund av det spända läget med Ryssland har inte bekräftats av Nato.

Ryssland menar å andra sidan att deras övningar med Belarus är nödvändiga just för att Nato har ökat sin truppnärvaro vid sina gränserna i Polen, Ukraina och Baltländerna.

– Det är exakt sådant här som bevisar att vår oro är befogad. Det visar att vi inte är orsaken bakom eskaleringen, säger Dmitry Peskov talesperson för Kreml.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Gör väst tillräckligt för att avskräcka Putin?

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Jens Stoltenberg

Ryssland

Ukraina

Nato

Säkerhetspolitik