Vulkanutbrott i stilla havet – två döda i Peru

Uppdaterad 2022-01-17 | Publicerad 2022-01-16

Ett utbrott från en jättelik undervattensvulkan i Stilla havet har drabbat Tonga och orsakat stora skador.

Nu har två personer bekräftats döda i Peru efter att ha drunknat i de abnormt stora svallvågorna från vulkanutbrottet.

Undervattensvulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vaknade till liv redan för några veckor sedan med flera utbrott. Under lördagen inträffade det som beskrivs som ett av dess kraftigaste utbrott någonsin med flera kraftiga explosioner som hördes ända till Nya Zeeland, 230 mil bort.

Satellitbilder visar ett gigantiskt moln som rest sig ur havet sex mil från öriket och skickat aska, ånga och gas 20 kilometer upp i luften.

En stund senare rullade flera tsunamivågor in över huvudstaden. Videos visar hur människor springer för att ta skydd när de meterhöga flodvågorna kommer, samtidigt som himlen färgats svart av aska.

– Vi kunde se den långa vita vågen komma från horisonten. Efter ungefär tre vågor hade den kommit över vägen och in i vår trädgård, säger Mary Fonua, journalist baserad på Tonga till nya zeeländska sajten 1news.

Aska förorenar dricksvatten

Enligt landets premärminister Siaosi Solaveni är skadorna på huvudstaden Nuku’alofa och stora delar av landet allvarliga. Huvudstaden har täckts i ett tjockt lager vulkanaska som uppges ha förorenat dricksvatten och boende uppmanas att använda ansiktsmasker och köpa vatten på flaska.

Telefoni och internet har också slagits ut på många platser.

Hittills har inga döda rapporterats, men oron är stor för att det kan komma att ändras allt eftersom omfattningen av katastrofen klarnar.

– Om du inte visste det, så är Tonga platt. Det här innebär att människor inte har någon verkligt säker plats att fly till. Byar är helt under vatten. Vi har inte haft kontakt på flera timmar, säger Blake Smith-Tatafi, som är från Tonga men bor i Australien, till the Guardian.

Kungapalatset översvämmat

Tsunamivågorna har orsakat stor förödelse längs kusten där båtar och klippblock har kastats upp på land och byggnader närmast kusten har förstörts. Det kungliga palatset. landets största bank och stora delar av innerstan står under vatten.

Flera länder, bland annat USA och Nya Zeeland, har erbjudit katastrofhjälp till Tonga.

– Kommunikation, som ett resultat av utbrottet, har varit svårt, men våra försvarsstyrkor och utrikesministeriet jobbar för att ta reda på vad som behövs och hur vi kan hjälpa, säger hon, säger Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister.

Bil under vatten i Santa Cruz, Kalifornien efter vulkanutbrottet.

Två döda i Peru

Två kvinnor har bekräftats döda efter att ha drunknat i de två meter höga vågorna, rapporterar Daily Mail. Incidenterna inträffade vid Perus norra kust. Landet har dock inte gått ut med en tsunamivarning. Kustbevakningen har just nu koll på de abnorma vågorna.

Vulkanutbrottet var så kraftigt att det utlöste tsunamier som översvämmade kustområden längs Stilla havet, från Japan till USA, och tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. Vädermyndigheter i Australien och Nya Zeeland har publicerat kurvor som visar hur hela atmosfären bokstavligen skakade runt världens största hav i ungefär en timme, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln