Anna lever gömd: ”Om fel person får tillgång till var jag bor är jag död”

Kreditbolagets personuppgifter kunde kommas åt extern

Publicerad 2021-08-27

Personuppgifter från kreditbolaget Sergel kredittjänster kunde efter ett fel kommas åt externt.

Ett 20-tal kvinnor som lever gömda med hemliga identiteter har nu fått brev där företaget beklagar det inträffade.

– Om fel person får tillgång till var jag bor så är jag död, säger Anna som lever gömd.

Det var i början av juli som Sergel upptäckte att personuppgifter från privatpersoner och företagare som har eller har haft en skuld hos Sergel hade lagrats felaktigt.

– Det har varit ett handhavandefel, en avvikelse från våra vanliga rutiner. Vi ser allvarligt på incidenten och förstår den oro som det inträffade kan innebära för de som omfattas, säger Isak Åsbrink, koncernchef på Sergel.

Personuppgifterna kunde på grund av felet kommas åt externt, men enligt företaget finns det inget som tyder på att informationen använts av någon obehörig.

– Felet är åtgärdat på så sätt att accessen stängdes ner. Datan har varit lagrad på ett sådant sätt att man måste känna till var den fanns för att komma åt den och vi kommer att fortsätta övervaka detta för att se om det finns någon indikation på att informationen använts av utomstående, säger Isak Åsbrink.

Personuppgifter läckte ut.

”Oroliga och stressade”

Han säger att företaget följer särskilda rutiner när det handlar om personer med sekretessbelagda personuppgifter, rutiner de följer strikt, och han säger att de som är oroliga efter incidenten kan höra av sig till kundservice.

Anna, som egentligen heter något annat, är en av de cirka 800 kvinnor som lever gömda i Sverige på grund av en allvarlig hotbild från en närstående.

Hon är en av dem som fått ett brev från Sergel kredit om vad som hänt.

– Vi har i vårt nätverk hört om ett 20-tal kvinnor som fått samma brev. Många är väldigt oroliga och stressade och vi känner, vem har våra uppgifter nu? För oss är det en katastrof om vår nya identitet kommer ut till fel personer, säger hon.

Anna säger att så mycket är stressande med att leva gömd. Att alltid se sig om över axeln. Att aldrig veta när du kan bli röjd. Att ständigt frukta för sitt liv.

– Hela livet går ut på att tänka säkerhet, säger hon.

Katastrof

Annas id har vid tillfällen läckt. Många kvinnor som lever gömda har vid ett eller flera tillfällen fått sina nya identiteter röjda.

För Annas del, liksom för många andra av de gömda kvinnorna, hade det varit en katastrof om hennes förövare skulle hitta henne.

– Då är jag död, säger hon.

 

Följ ämnen i artikeln