Dödsdömda zombie-isen kommer höja vattennivån minst 27 cm

Publicerad 2022-08-31

Forskare har för första gången kunnat fastställa en miniminivå för hur mycket vattennivån kommer att höjas på grund av klimatförändringarna.

Det blir 27 centimeter – eller tre gånger mer.

Och allt har att göra med något som kallas zombie-is.

Grönlands inlandsis smälter. Det har vi vetat länge. Men vi har inte vetat hur mycket, förrän nu.

I måndags publicerades en studie av Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS). Forskare har använt en ny metod och kommit fram till att 3,3 procent av den grönländska inlandsisen kommer att smälta. Det är 110 biljoner ton is.

Enligt studien är detta ofrånkomligt, isen är dödsdömd, och har kallats för ”zombie-is”.

När zombie-isen smälter kommer havsnivån att stiga med i genomsnitt 27 centimeter på hela jorden. Det kommer dock att variera regionalt, och i vissa områden blir nivåerna lägre, i andra ännu högre.

– Och 27 centimeter är bara från Grönlands is. Och det är bara en av flera komponenter som leder till höjda vattennivåer, säger Andreas Peter Ahlstrøm, chefsforskarkonsult på GEUS.

Det var bland annat genom att titta på isens balans som forskarna kom fram till sina resultat. Nina Kirchner, docent i glaciologi vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfala forskningsstation, förklarar:

– Det snöar på vintern, och då får glaciären tillskott. Sedan smälter det på sommaren. Man kan likna det vid ett bankkonto. Och i slutet av året kollar man om man gått minus eller plus. En glaciär vill alltid vara i balans.

Reaktion på det som redan varit

Men i och med att is är ett trögt material så finns det en fördröjning i hur den påverkas av klimatförändringar.

– Det laggar efter. Det som händer nu kommer inlandsisen att reagera på om många, många år, säger Nina Kirchner.

Forskarna bakom studien räknade på hur isens balans kommer att påverkas av hur klimatet har varit under de senaste 20 åren. Och det är just därför de kan säga att detta bestämt kommer att ske, för det är en reaktion på klimatförändringar som redan varit.

– Det är alltså helt oavsett hur klimatet kommer att se ut framöver, säger Andreas Peter Ahlstrøm.

Vad den här forskningen dock inte visar är tiden. Svar på när isen kommer smälta och därmed vattennivån höjas, ges inte. Det står i studien att det kommer att hända under det här århundradet, vilket författarna kritiserats för eftersom det inte underbyggs i forskningen. En av författarna har förklarat att det var en ”kvalificerad gissning”, skriver AP.

Arkivbild.

27 cm är bara lägstanivån

En vattenhöjning på minst 27 centimeter skulle ha stor påverkan på samhället.

– Alla som lever i kustnära områden skulle drabbas. Och infrastrukturen i storstäderna är inte anpassad för detta. Dessutom vet vi att extrema väderhändelser blir extremare och händer oftare på grund av klimatförändringarna. Det tillsammans med 27 centimeter högre vattennivå är inte så kul, säger Nina Kirchner.

Och 27 centimeter är bara ett minimiscenario. Enligt studiens värsta scenario höjs vattennivån med 78 centimeter.

Är du orolig?

– Nej. Jag jobbar med det här så jag måste ha distans till det. Men som privatperson är jag det, säger Nina Kirchner.

Hon förklarar att det handlar om att vi måste vända utvecklingen och att det kommer att krävas många och stora insatser.

Kommer vi att lyckas tror du?

– Jag hoppas det. Vi måste det.