Flera döda efter protester i Kazakstan

Publicerad 2022-01-06

Våldsamheterna fortsätter i Kazakstan och kräver allt fler dödsoffer – minst 18 personer har dödats i protesterna, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån AFP har 2 000 personer gripits i samband med demonstrationerna.

För fjärde dagen i rad har demonstranterna gett sig ut på gatorna. Bakgrunden till att tusentals trotsar regimens vädjanden om att stanna hemma är landets chockhöjda gas- och bensinpriser.

Regeringen har meddelat att priserna ska sänkas, men trots det har oroligheterna fortsatt eftersom det även finns ett stort missnöje som kan kopplas till ekonomi, korruption och frihetsfrågor i det centralasiatiska landet.

Hittills har över 2 000 personer gripits och 1 000 personer har skadats i de pågående protesterna, uppger polisen för AFP. Enligt landets inrikesdepartement har 18 personer dödats i sammandrabbningarna.

Rapport om skottlossning

Många demonstranter uppges vara beväpnade med batonger och ska ha drabbat samman med polis på olika platser i landet, bland annat i landets största stad Almaty.

– Extremiststyrkor försökte i natt storma administrativa byggnader, Almatys polishus och även lokala polisstationer, säger polisens presstalesperson Saltanat Azirbek, uppger bland annat de ryska nyhetsbyråerna Tass and Ria Novosti.

Det har även kommit rapporter om skottlossning Almaty, rapporterar BBC.

Enligt AFP:s journalister på plats avfyrade polisen på onsdagen bland annat distraktionsgranater och tårgas mot tusentals demonstranter.

Sent på torsdagskvällen, lokal tid, ska säkerhetsstyrkor ”tömt torget” på människor i landets största stad, enligt de ryska statligt kontrollerade nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti Almaty, skriver TT.

Undantagstillstånd i hela landet

Samtidigt har regeringen infört undantagstillstånd i landets största stad Almaty som gäller mellan 23 och 07. Även i den oljerika provinsen Mangustau råder det undantagstillstånd.

I hela landet har internet släckts ner.

Flera grannländer skickar nu militära fredsstyrkor till Kazakstan. Bland annat har ryskledda CSTO skickar in trupper i Kazakstan efter att presidenten bett om hjälp. Enligt ett uttalande från alliansens sekretariat är styrkornas uppdrag att att ”stabilisera och normalisera situationen”.

Detta kan ha en motsatt effekt enligt Cynthia Kaplan, professor i statsvetenskap vid amerikanska University of California. I en intervju med TT beskriver hon det som ”extraordinärt farligt”.

– Jag gillar inte att spekulera, men att ta in ryska soldater i västra och södra delarna av landet, som är mer kazakiska, kommer att innebära mycket förtryck eller intensiva sammandrabbningar, vilket vore väldigt olyckligt.

Ryska styrkor anländer till Kazakstan.

Linde: Oroande utveckling

Sveriges utrikesminister Ann Linde kallar det för en oroande utveckling och uppmanar alla parter att avstå från våld.

”Statliga myndigheter måste respektera de grundläggande rättigheterna till fredliga protester och upprätthålla internationella åtaganden”, skriver Ann Linde på Twitter.

Svenska Utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa till Kazakstan med anledning av oroligheterna. Departementet meddelar att avrådan gäller tills vidare för alla ”icke nödvändiga” resor.