Omikron har inte stoppat reslusten inför jul

Jonas Grönvik/TT

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2021-12-11

Turister på Teneriffa i fjol. Omikronvarianten har inte avskräckt resande i jul. Arkivbild.

Oro för omikronvarianten har inte dämpat reslusten inför jul, enligt flygbolag och researrangörer.

– Det är förhållandevis opåverkat, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Samtidigt noteras avbokningar för exempelvis brittiska resmål.

Både Norwegian och SAS har under hösten sett efterfrågan på flygresor öka. Och någon oro för omikronvarianten av coronaviruset har ännu inte synts i bokningssystemen.

– Vi har inte sett några avbokningar när det gäller julresandet, säger Freja Annamatz.

Efterfrågan på inrikesresor, särskilt till norra Sverige, är fortsatt hög. Även utrikesflygningar till södra Europa går bra, uppger hon.

– Inte minst under julen är det mycket bokningar, säger Freja Annamatz.

Även hos Norwegian verkar kunderna hålla sig till sina ursprungliga resplaner i jul, skriver flygbolagets kommunikationsdirektören Grete Roald i ett mejl till TT.

Resmål till Spaniens kuster och Kanarieöarna är fortfarande populära.

”Vi har bra försäljning i december, även om vi ser att en del väljer att flytta på storstadsresan”, skriver Grete Roald.

90 procent Kanarieöarna

Även researrangörerna Ving och Apollo vittnar om ett lågt antal avbokningar, men att många hör sig för om vad som gäller nu när resan närmar sig.

– Mer än 90 procent av våra resenärer ska åka till Kanarieöarna. Smittläget och vaccinationstakten i Spanien generellt är på en rätt gynnsam nivå, säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik.

Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, har en liknande lägesbild.

– Det görs inte avbokningar i någon större omfattning. Det tror jag delvis kan bero på att de destinationer vi reser till är relativt trygga – det är Spanien och Dubai med inslag av Maldiverna och Mauritius. Kanarieöarna är ett av de mest populära resmålen, säger hon.

Restriktioner avskräcker

Avbokningarna har ökat för vissa destinationer som nyligen infört skärpta restriktioner.

– Det handlar särskilt om de länder där man har infört någon form av karantänskrav, till exempel Storbritannien, säger Freja Annamatz på SAS.

I tisdags införde England skärpta inresekrav på grund av omikronvarianten. Fullvaccinerade resenärer måste förboka ett PCR-test efter ankomst och självisolera sig tills ett negativt provsvar konstaterats.

Såväl SAS som Norwegian erbjuder flexibla biljetter som går att omboka en tid före resan.

– Det finns en efterfrågan på flexibilitet hos kunderna. Det är något vi sett under hela pandemin, vilket är naturligt då reserekommendationerna har ändrats med kort varsel.

Ekonomiskt tapp

Claes Pellvik på Ving säger att bolaget har märkt en minskad efterfrågan efter julledigheten.

– Jag ska vara ärlig att säga att vi ser en inbromsning av nybokningar den senare delen av vintern, i januari, februari och mars. Det ser vi, säger han.

Även Apollo har noterat ett minskat antal bokningar före och efter julen, vilket Sandra Miller Kinge tror hänger ihop med att en stor del av befolkningen inte var fullvaccinerad då många av de resorna brukar bokas.

– Vi kommer att ha ett ekonomiskt tapp både lite innan jul och lite efter julledigheterna, säger hon.