Aktivisten Kateryna granskade ett skogsbolag – mördades i en syraattack

Uppdaterad 2022-01-05 | Publicerad 2022-01-03

Flera skogsbolag i Ukraina utreds för illegal skövling och korruption.

När aktivisten Kateryna Gandziuk granskade ett av bolagen mördades hon i en syraattack.

Tre år efter dådet är det fortfarande oklart vem som beställt det.

Följ ämnen
Ukraina

Bolaget Velyky Bychkiv, som levererar träd till Ikeas möbelproduktion, utreds sedan 2020 av åklagare för illegal skövling. Bland annat ska företaget ha avverkat träd under den tysta perioden på våren, när djuren får ungar och skogen enligt lag ska skyddas från störande intrång.

Urskogarna i västra Ukraina, som kommit att kallas för ”Europas lungor” för sin viktiga roll för klimatet, skövlas allt snabbare. Och att protestera mot skogsbolagens misstänkt illegala skövling kan vara livsfarligt.

Den ukrainska aktivisten Kateryna Gandziuk var på väg till sin bil utanför hemmet i staden Kherson på morgonen den 31 juli 2018 när hon attackerades av en grupp män. Gandziuk, som även jobbade som vice borgmästare i Kherson, hade fört en öppen kamp mot korruptionen i området och nyligen granskat ett statligt skogsbolag i södra Ukraina.

Kateryna Gandziuk.

En liter svavelsyra

En man i svarta kläder kastade nästan en liter svavelsyra över hennes ansikte och kropp. Brännskadorna täckte 40 procent av Gandziuk, som även förlorade synen på ena ögat.

Kateryna Gandziuk

Elva operationer kunde inte rädda henne. Den 4 november 2018, tre månader efter attacken, dog aktivisten på sjukhuset i Kiev. Enligt journalistnätverket OCCRP hade skadorna lett till att hon fått en blodpropp. Gandziuk blev 33 år gammal.

I september 2018 hade hon spelat in en video från sin sjukhussäng och uppmanat ukrainska myndigheter att ta hårdare tag mot korruptionen i landet.

– Ja, jag vet att jag inte ser bra ut nu. Men jag är säker på att jag ser mycket bättre ut än det juridiska systemet i Ukraina, sa Gandziuk, enligt OCCRP.

– För det blir inte omhändertaget av någon.

Mördade för 5 000 dollar

Efter rapporterna om hennes död samlades hundratals personer utanför Ukrainas inrikesdepartementsbyggnad i huvudstaden Kiev – och krävde att de ansvariga för attacken skulle ställas inför rätta. Enligt ukrainska aktivister hade det då skett minst 55 liknande olösta attacker på aktivister under det senaste året.

Fem krigsveteraner greps för att ha varit med och utfört mordet, vilket samtliga erkände. Enligt polisutredningen hade gruppens ledare, Sergej Torbin, fått 4 500 dollar – drygt 40 000 kronor – för att angripa Kateryna Gandziuk. Han hade betalt sina medhjälpare mellan 300 och 500 dollar var.

I juni 2019 dömdes de fem angriparna för dråp. I och med att de erkänt och velat hjälpa till i utredningen så hade straffen sänkts. Torbin, som pekades ut som ledaren, fick det längsta straffet på sex och ett halvt års fängelse. De andra dömdes till mellan tre och sex år.

Men det återstår fortfarande många oklarheter kring vem som beställde mordet.

Angav på sin dödsbädd

Innan Gandziuk dog sa hon att hon misstänkte Khersons regionalråds ordförande Vladyslav Manger. Hon och en vän hade publicerat en utredning kring Mangers band till korruption och kriminalitet och misstänkte att han velat hämnas.

Åklagare misstänkte att separatistgrupper hade en del i attacken och pekade ut en polis i Kherson som huvudmisstänkt för att ha gjort beställningen. Den 14 november greps en tidigare rådgivare till Mykola Palamarchuk, som var lagstiftare åt president Petro Porosjenko, misstänkt för inblandning i mordet. Han hette Igor Pavlovsky och misstänktes ha hjälpt till att föra pengar från personen som beställde syraattacken till de personer som genomfört den, skriver Kyiv Post.

I en Facebookgrupp med namnet ”Vem beställde mordet på Kateryna Gandziuk?” misstänker aktivistens vänner att polis och åklagare kände till Pavlovskys inblandning, men att de försöker mörka den.

Nekade till anklagelser

Pavlovsky, som fick sparken av Palamarchuk, kallade anklagelserna för ”hörsägen”. Han sa i en intervju med ukrainska tv-kanalen 112 att han varken känt till eller träffat Gandziuk, men sa att han kände Sergej Torbin.

Ukrainas justitiekansler Yuriy Lutsenko lämnade in sin avskedsansökan efter allmänhetens reaktioner på utredningen kring attacken – men president Porosjenko accepterade den inte.

I april 2019 fick Marie Yovanovitj, USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, ett telefonsamtal där hon ombads lämna Kiev. Hon hade hållit i ett event till minnet av Kateryna Gandziuk, som belönats med ett postumt pris för ”Kvinna med mod”.

– Kateryna betalade det yttersta priset för sin modiga kamp mot korruption och för sina beslutsamma insatser för att bygga ett demokratiskt Ukraina, hade Yovanovitj sagt under ceremonin.

Även USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo hade hyllat aktivisten.

Mike Pompeo.

Protester på årsdagen

Ett år efter attacken samlades demonstranter utanför Ukrainas säkerhetstjänsts byggnad i Kiev. De sprejade namnen på den då handfull män som misstänkts för att ha beställt mordet på Gandziuk, men fortfarande gick fria. Oleksej Levin, en rådgivare till en annan medlem i Khersons regionalråd, misstänktes också men gömde sig utomlands.

– Allt detta indikerar att fallet kommer att läggas ner, sa Yevheniya Zakrevska, Gandziuks familjs advokat, till Kyiv Post.

Men i april 2020 meddelade Ukrainska säkerhetstjänsten SBU att förundersökningen var klar och att man lämnat vidare sina uppgifter till domstolen. Utredningen hade kommit fram till att Vladyslav Manger och Oleksej Levin, misstänkts. Levin hade gripits i Bulgarien efter att Ukraina utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol.

Den 26 juli i år meddelade hovrätten i Kiev att Manger och Levin skulle vara fortsatt häktade utan rätt att släppas mot borgen.

En distriktsdomstol i Odessa dömde Igor Pavlovsky till två års fängelse.

Källor: Washington Post, Kyiv Post, OCCRP.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln