Nytt dödsfall i brändernas spår

TT-AFP

Publicerad 2022-07-18

Runt 20 000 människor har tvingats fly skogs- och terrängbränderna i Frankrike.

I Spanien har ett andra dödsoffer hittats i regionen Zamora.

Extremvärmen behåller greppet om Europa. Bränderna i Frankrike, Grekland, Portugal och Spanien har förstört tusentals hektar mark, tvingat tiotusentals människor att evakuera och skördat flera liv de senaste dagarna.

Situationen förvärras

Situationen i regionen Gironde i sydvästra Frankrike förvärras. Landets inrikesdepartement meddelar att ytterligare tre brandbekämpningsplan och 200 brandmän, förutom de 1 500 som redan bekämpar bränderna, har satts in.

Extremhettan och de kraftiga vindarna gör att brandmännens arbete försvåras, enligt regionpresidenten Jean-Luc Gleyze.

– De måste bekämpa de här bränderna som bara växer och ibland blir väldigt, väldigt höga, säger han till BBC.

Flera nödboenden har organiserats för att ta emot de omkring 20 000 – invånare och turister – som tvingats evakuera från de brandhärjade områdena. Ytterligare invånare kommer att behöva evakueras, säger Gleyze.

69-årig bonde hittad död

Spanska myndigheter uppger att omkring 20 bränder runt om i landet fortfarande inte är under kontroll.

Men de spanska brandmännen har lyckats tämja en brand nära Málaga i landets södra delar. Branden började i Mijas-bergen i fredags och tvingade runt 3 000 människor att evakuera. Cirka 2 000 har kunnat återvända hem sedan branden stabiliserats.

I söndags dog en brandman i samband med släckningsarbete i regionen Zamora. På måndagen hittades ytterligare en man, en 69-årig bonde, död i samma område.

– Klimatförändringarna dödar, sade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez under ett besök i den svårt brandhärjade regionen Extremadura på måndagen.

– De dödar människor, dödar våra ekosystem och den biologiska mångfalden.

Tåg stoppades

Ett tåg som passerade ett brandområde i Zamora stannade utan förvarning på måndagen och oron spreds bland passagerarna när de tittade ut.

– Det blev plötsligt helt svart och vi kunde till och med känna röklukten, säger Francisco Seoane till nyhetsbyrån AP.

– Det var skrämmande att se hur snabbt elden spreds, på bara ett ögonblick fattade en ny buske eld. Det handlade om sekunder, säger han.

Tåget kunde fortsätta färden och enligt tågbolaget Adif var passagerarna aldrig i fara.