Ryanairs vd till Boeing: Nu får ni ta er i kragen!

Publicerad 2022-05-18

Ryanairs vd Michael O’leary.

Världens största flygplanstillverkare Boeing har fått budgetresjätten Ryanair att ilskna till.

Vd Michael O’Leary säger att ”Boeing måste ta sig i kragen” och börja leverera plan.

– Ledningen springer omkring som huvudlösa höns, säger han.

Ryanairs vd Michael O’Leary var märkbart frustrerad och tappade tålamodet på Boeing efter flera leveransförseningar. Han sa bland annat att flygtillverkaren behöver en omedelbar omstart – eller ”en stövel upp i...”, skriver Aviation Analyst.

– Det är som att Boeings ledning springer omkring som huvudlösa höns, som inte kan sälja flygplan, sa han.

Bakgrunden till utbrottet uppges vara att Ryanair sedan 2010 har beställt nästan 400 plan från Boeing och att de inte klarar av att leverera i tid – eller överhuvudtaget.

– Boeing måste ta sig i kragen nu! sa Ryanairs vd.

Han höll dessutom med tidigare kritik mot bolaget om att ”Boeing har förlorat sin väg”.

Boeing 737–800 tillhörande Ryanair.

”Dåligt skött av ledningen”

O’Leary och Boeing har i höstas haft ett ovanligt offentligt gräl vid förhandlingarna av en stor order av 737 Max. Irlandsbaserade Ryanair avbröt då förhandlingarna abrupt när de inte kunde enas om ett pris för ordern.

De kritiska uttalanden den här gången kom kort efter att Boeings flygplansleverans försenats – igen. Plan de skulle få in i slutet av april kommer inte att vara klara förrän i slutet av juni.

– Jag kan förstå att det finns utmaningar för att tillverka nya plan men när planen de byggt för två år sedan bara ska fyllas med bränsle och flygas till Dublin förstår jag inte varför det tar två månader att få hit dem. Det är dåligt skött av ledningen, sa Michael O’Leary.

En del av Ryanairs affärsmodell går ut på att bara flyga varianter av 737, eftersom det tillåter piloter att sömlöst flyga olika plan utan att vidareutbilda sig för att kunna flyga andra.