SMHI lanserar nytt varningssystem

Publicerad 2021-10-25

SMHI skrotar sina klass 1, 2, och 3-varningar och inför ett regionalt färgsystem.

Tanken är att färgerna ska spegla vilka konsekvenser ett visst väderfenomen kommer få.

– Det blir en extra utmaning då fler faktorer tas med i beräkningarna, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

I över 25 år har Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, använt klass 1, 2 och 3-varningar för att göra allmänheten varse om riskfyllda väderförhållanden.

Det kan exempelvis handla om stora regnmängder, kraftiga vindbyar eller plötslig ishalka.

Nu byts det gamla systemet ut – och ersätts av varningar i färgerna gul, orange och rött. Tanken är att varningarna inte längre ska baseras på exempelvis mängden snö eller regn utan istället signalera vilka konsekvenser som vädret väntas leda till.

– Det är en förnyelse av det nuvarande systemet som är bättre anpassat efter var i landet man bor, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Meteorologen: ”Extra utmaning”

Meteorologen ger exemplet att samma mängd snöfall kan få betydligt svårare konsekvenser i storstadsregionerna jämfört med i norra Sverige.

– Och vad gäller vindhastighet finns en större resistens mot kraftiga vindar på västkusten. Så där kommer det krävas högre hastigheter för en vindvarning, säger Karlsson.

För att bättre kunna förutse vad ett väderfenomen kan få för konsekvenser i en specifik region kommer myndigheten att utöka sitt samarbete med länen.

– Det blir en extra utmaning i den meningen att det blir fler faktorer som behöver tas med i beräkningarna än tidigare, säger Linus Karlsson.

De nya vädervarningarna.

Tekniska problem

Färgsystemet var egentligen planerat att införas redan i april – men fick skjutas på framtiden på grund av tekniska problem. Nu ska strulet vara löst.

– Imorgon klockan 12.00 införs det nya varningssystemet – om inte väderläget är för komplicerat. Då kan vi få vänta tills nästa vecka, säger Linus Karlsson.

Följ ämnen i artikeln