Äldre stannar hemma – igen

PRO: Efterlyser tredje vaccindos

Uppdaterad 2021-10-21 | Publicerad 2021-10-19

Många äldre är oroliga för att vaccinskyddet mot covid ska avta.

Gull-Britt, 69, har isolerat sig igen.

– Nu är jag ännu oroligare eftersom jag inte får en tredje dos. Jag vet inte om jag orkar med en ny karantäntid, säger hon.

Mer än ett halvår har gått sedan många av landets äldre och personer i riskgrupp fick sin första och andra vaccindos mot covid-19.

För vissa personer som vaccinerat sig börjar skyddet avta, något som flera experter påtalat och som SvD tidigare rapporterat om.

Nu vittnar äldre om en oro över att vaccinskyddet ska avta.

– Jag var mer eller mindre livrädd under 2020 och höll mig mestadels inomhus, höll avstånd när jag var ute och använde munskydd väldigt mycket. Jag lever själv i en tvåa. Nu är jag ännu oroligare eftersom jag inte får en tredje dos då jag bara är 69 år. Jag vet inte om jag orkar med en ny karantäntid, säger Gull-Britt, som av personliga skäl vill vara anonym.

Hoppas på en tredje dos

En annan som uttrycker en oro i väntan på ett besked om en tredje dos är Ronny Nygren, 71, från Malmö. Ronny har ett hjärtfel sedan många år tillbaka och saknar en mjälte efter en cykelolycka.

– Förutom åldern trodde jag att personer i riskgrupp skulle bli kallade till en till dos. Det är mycket som verkar vara oklart med den tredje dosen och jag hoppas att det kommer ett besked snart. I nuläget håller jag mig undan ganska mycket och mina kontakter med andra människor är reducerade, säger han.

Flera länder i Europa har börjat vaccinera sin befolkning med en tredje vaccindos. I Danmark erbjuds alla personer över 18 år en tredje dos. I Sverige vaccineras 80-plussare med en booster-dos, men än så länge har inget beslut fattats om vad som gäller när det kommer till yngre personer eller vissa personer i riskgrupp.

Precis som många andra äldre, och personer i riskgrupp, som Aftonbladet varit i kontakt med säger Ronny att det skulle kännas tryggare om han fick en tredje dos.

– Då hade man vetat att man haft ett starkare skydd som håller längre. Då skulle jag kunna resa igen, säger han.

Curre Hansson, ordförande PRO Stockholm

PRO: Hoppas att det kommer en plan

Curre Hansson, ordförande för PRO Stockholm, säger att det finns ett stort intresse bland äldre för att få den tredje sprutan.

– Det är många som efterlyser den. Naturligtvis hoppas vi på att man kan snabba på den för de som vill. Det vore bra om man la fast en plan för det hela, för då kan folk räkna ut när det blir deras tur, säger han.

Han säger också att den stora snackisen nu är om hemtjänstpersonal är vaccinerad eller inte.

– Det är oacceptabelt att ovaccinerad personal går hem till sköra och sjuka människor inom både hemsjukvården och hemtjänsten. Kommuner och regioner måste fixa det helt enkelt, det är deras uppgift att inte utsätta oss för en ny risk. Corona är inte en vanlig snuva, det är en dödlig sjukdom.

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för att ställa frågor om en tredje vaccindos till äldre och personer i riskgrupp.

Ronny Nygren, 71, hoppas att han får en tredje dos snart.

ANNONS