Irak: Terrormisstänkt gripen efter fem år

TT-AFP

Publicerad 2021-10-19

Civila och räddningsarbetare söker igenom området där en lastbil exploderade i Bagdadstadsdelen Karrada, den 3 juli 2016. Över 320 människor miste livet i terrordådet.

Irak säger sig ha gripit en misstänkt terrorist som antas ligga bakom ett av de dödligaste terrordåden sedan attackerna i USA den 11 september 2001.

Den 3 juli 2016 exploderade en lastbil fylld med sprängämnen i ett shoppingområde i stadsdelen Karrada i Iraks huvudstad Bagdad och över 320 människor dödades. Terrorrörelsen IS tog senare på sig ansvaret för attacken.

Irak säger nu att den ansvarige för dådet har gripits utomlands i en komplex underrättelseinsats. Var gripandet skedde har inte offentliggjorts.

”Han är hjärnan bakom illdådet i Karrada, samt många andra”, skriver Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi på Twitter.

Den misstänkte terroristen ska ligga bakom flera dåd i Irak, däribland flera i Bagdad, enligt en talesperson för den irakiska militären.

Beskedet om gripandet kommer en vecka efter det att Irak meddelade att man gripit IS-toppen Sami Jasim al-Jaburi, som pekas ut som terrorrörelsens finanschef.