Hånet mot Scholz i Putin-tv: ”Einz, zwei, Polizei!”

Publicerad 2022-08-23

Olaf Scholz.

Först visades ett inslag om hur ofta Olaf Scholz duschar.

Tillbaka i studion försökte Putins favoritprogramledare håna förbundskanslern – med en gammal discodänga på tyska.

– Einz, zwei, Polizei, skrek han med förställd röst.

Vladimir Solovjov, 58, leder en kvällshow i Rysslands största tv-kanal, Rossija-1. Han är en av de mest profilerade programledarna i landet och har beskrivits som presidents favoritpropagandist.

Inte sällan brukar Solovjov förställa rösten eller härma andra personer, exempelvis Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På måndagskvällen försökte han sig på en hån mot Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Bakgrunden var den tyska energiransoneringen i spåren av att Ryssland strypt gaskranen. Bland annat har det föreslagits att tyskarna ska duscha kallt och mindre ofta.

Först visades ett inslag från i måndags där Scholz mötte allmänheten under en frågestund. En ung student undrade hur ofta han duschar själv.

– Varje dag, svarade han.

Sedan klipptes bilden till studion där Solovjov började skrika på en blandning av ryska och tyska.

– Varje dag! Jaa! Varje dag. Einz, zwei, Polizei.

Solovjov citerade ur nittiotalsplågan av den italienska gruppen Mo-Do. Han försökte sig sedan, utan hörbar framgång, på fortsättningen av texten som lyder ”drei, vier, Grenadier”.

Därefter kommenterade programledaren den protestaktion som två kvinnliga aktivister gjorde mot Scholz på måndagens frågestund. När de skulle fotograferas med kanslern visade de sig utan överdel och hade skrivit ”Gasembargo nu!” över brösten.

– Sedan visades det lite bröst och tyskarna mådde jättedåligt, sa Solovjov.

Den brittiske journalisten Francis Scarr, som för BBC:s räkning bevakar det som händer i rysk stats-tv, konstaterar på Twitter att tv-mannens utfall inte innebar något nytt under solen.

”Helt normalt beteende från Vladimir Solovjov”, skriver han.