Regeringen: Högkostnadsskydd för de höga elpriserna

Statsministern: Pengarna kommer i vinter

Publicerad 2022-08-17

Minst 60 miljarder bör användas för att kompensera hushåll och företag för de höga elpriserna.

Det uppgav regeringen på en pressträff där ett högkostnadsskydd presenterades.

– Du kommer att få pengarna i vinter, lovade Magdalena Andersson.

Statsminister Magdalena Andersson höll på onsdagen en pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Där presenterade regeringen ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna som drabbat svenska hushåll och företag. Beskedet kommer samtidigt som de svenska elpriserna fortfarande ligger kvar på rekordnivåer.

– Många i Europa har tvingats lära sig ordet Putin-priser. Detta drabbar också många svenska familjers plånböcker. Både husägare och företagare får ont i magen när de tänker på elräkningen inför vintern, säger statsministern och framhåller att Rysslands krig i Ukraina ökat osäkerheten i världen och ökat priset på energi.

– Det är mycket allvarligt. När det gäller energisektorn har vi något som närmast liknar en krigsekonomi.

Totalt ska 60 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska Kraftnät, så kallade flaskhalsintäkter återföras till de företag och hushåll som drabbats värst av de höga elpriserna. Av 60 miljarder ska minst 30 miljarder gå till hushållen.

– Ju högre elpriserna blir desto större belopp kommer det att handla om. Bakgrunden är att marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu, meddelade Magdalena Andersson på pressträffen.

PLUS: Så undviker du fallgroparna vid installation av solceller

Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar elprisstöd för hushåll.

Tre gånger så högt

Högkostnadsskyddet är enligt regeringen tre gånger så högt som den kompensation som hushåll kunde ta del av i vintras, och det kommer bli mer återbäring till dem som bor i södra Sverige, förklarar statsministern.

Återbäringen kan ske antingen genom åtgärder som sänker priserna eller nätavgifterna eller genom återbäring till hushållen. När återföringen kan ske är ännu oklart, men regeringen uppger att det ska gå så snabbt som möjligt.

Den förra elpriskompensationen började betalas ut fyra månader efter att regeringen meddelat besked.

– Du kommer att få pengarna i vinter, lovade Magdalena Andersson.

Enligt Finansminister Mikael Damberg är det inte meningen att Svenska kraftnät ska samla pengar på hög.

– De här pengarna tillhör svenska hushåll och svenska företag, och när priserna är orimligt höga ska de återföras till de som behöver pengarna mest, förklarade han och tillade att åtgärden inte är tidsbegränsad utan löpande.

Svenska kraftnät ska ta fram utformningen, med förhoppning om ett färdigt förslag den 15 november, förklarade energiminister Khashayar Farmanbar. Därefter ska energimarknadsinspektionen godkänna detta.

”Finns risk att hushållen vänjer sig”

Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen har tidigare uppmanat politikerna att vara försiktiga med olika kompensationer, då det kan bli svårt att sluta. Han menar att det därför finns två aspekter att ta hänsyn till efter dagens besked. 

– Med tanke på de väldigt höga priserna som vi ser nu så är det förståeligt att man vill få fram någon form av kompensation eller stöd. Men samtidigt så finns det en risk på sikt då konsumenterna vänjer sig vid stödet och därmed inte anpassar sig till det verkliga priset.

– Priserna nu signalerar också något, att det för närvarande finns för lite energi i Europa, och därmed blir det dyrt. Och priset ska ju samtidigt påverka hur hushåll och företag beter sig. Så politikerna måste väga dessa två aspekter mot varandra, vilket inte är lätt.

Då förslaget ska ut på remiss vill Albin Kainelainen i nuläget inte närmre kommentera vad han anser om det eller vilken aspekt han anser väger tyngst. 

– Det får politikerna väga in i sina beslut. Det går inte att säga att det finns något rätt eller fel i detta just nu. Det är svårt då det både finns ett befogat behov av stöd, samtidigt som man inte får sätta prissignalerna ur spel. Det vi ser nu är ett extremt läge men på lång sikt så måste priserna avspegla utbud och efterfrågan.

Var den här typen av åtgärd väntad?

– Med tanke på de energipriser som vi förutspår ska vara i vinter så är det högst förståeligt att det politiska systemet tar fram förslag för att hantera detta.  

Vad tänker du kring att stödet förväntas bli långsiktigt?

– Regeringen indikerade på att man har större planer för hela elmarknaden, men där var de ganska oprecisa. Men man måste väga in att det på kort sikt kommer att vara väldigt höga priser. Men om priserna fortsätter att vara höga länge, kanske under flera år, så kan ett sådant här stöd innebära större problem.

– Risken är att hushåll och företag vänjer sig vid att elkostnaden är lägre än vad priserna egentligen är, vilket gör att de på sikt inte anpassar sig, säger Albin Kainelainen.