Forskare: ”Så har terroristerna förändrats”

Uppdaterad 2016-12-29 | Publicerad 2016-12-28

Fler av dagens terrorister har kriminell bakgrund, bättre kontaktnät och större tillgång till vapen än tidigare.

Det menar forskare vid King’s College i London som undersökt 79 fall av kända europeiska jihadister.

Hälften av dem har tillbringat tid i fängelse – och av dem har en tredjedel radikaliserats under den tiden.

En av de största förändringarna i terrorgrupperna i dag är att medlemskapen är öppna, säger Hans Brun, terrorforskare vid brittiska King’s College.

– Förr i tiden var många terrorgrupper något av en elit med väldigt slutna processer för hur man rekryterade. Det var väldigt små grupper, i dag är bilden helt annorlunda, säger Hans Brun.

– Inom IS räcker det med att svära trohet, och det har vi sett om och om igen att olika personer har gjort som har förknippats med grova våldsbrott, både i Europa och i USA.

Svårare jobb för polisen

I och med att många har kriminella bakgrunder har de också ett bättre kontaktnät, och lättare tillgång till illegala vapen och förfalskade id-handlingar. Dessutom finns i vissa fall smuggelnätverk där man ägnar sig åt trafficking, både med vapen och människor, enligt Hans Brun.

– Man kan alltså förflytta människor via illegala kanaler, säger Hans Brun.

– Det blir mycket svårare för polisen. Det är det som är den stora, avgörande skillnaden. Andelen potentiella misstänkta ökar, och det blir allt svårare att hålla reda på dom här personerna. Polisen i alla länder har begränsade resurser, säger Hans Brun.

”Enkelt förflytta människor och vapen”

Därför försöker man nu samordna polisarbetet mellan olika länder, enligt Hans Brun, och utbyta information länderna emellan. Hans Brun säger att problemen inte är begränsade till ett visst land, och att det gör det svårt.

– Det räcker inte med att Sverige har en bra terrorstrategi, utan andra länder måste med i båten också, och det är inte alltid det fungerar som det ska, säger Hans Brun.

– Vi har bra gränskontroller gentemot omvärlden, men inom Schengen kan man röra sig förhållandevis fritt, eftersom vi inte har några interna gränskontroller i normala fall. Och det gör det väldigt enkelt att förflytta både människor och vapen över nationsgränserna inom Schengen, säger Hans Brun.

“Misstänkte terroristen i Berlin - ett paradexempel”

Den terrormisstänkte Anis Amri som tros ha kapat en lastbil och kört in i folkmassan på en julmarknad i Berlin är ett paradexempel på den här typen av rekryt, enligt Hans Brun.

– Han har tillbringat tid i fängelse i Italien, han har en historik av att vara “strulputte”, “småbuse”, och tycks ha radikaliserats någonstans på vägen. Exakt var vet vi inte ännu, säger Hans Brun.

“Terroristerna vill få en nystart i livet”

Det finns många olika skäl till att man går med i en terrorgrupp, enligt Hans Brun. Ett av dem är att få en nystart i livet, och att bryta med tidigare mönster. I vissa fall fostras man in i en strikt jihadistisk lära redan från barnsben.

– Tittar man på den här personen som kallas för “Riddaren från Toulouse” i jihadistiska kretsar, som mördade ett antal judiska skolbarn och franska militärer, så hade han dels en problematik med en radikal bakgrund från barnsben, och dessutom tillbringade han en tid i fängelse, där han fick ännu mer idéer och influenser. Så det kan vara både och. Man ska akta sig för att generalisera allt för mycket, säger Hans Brun.

Rikaste terrorgrupperna i modern historia

Enligt Hans Brun är IS och de jihadistiska grupperna de rikaste terrorgrupperna i modern historia.

– Det finns ingen som kommer i närheten av deras ekonomiska resurser. Det finns uttalanden från Nato-ledningen där man uppskattar att IS har tillgång till minst 40 miljarder kronor, säger Hans Brun.

ANNONS