Större risk att dödas av sina kläder än av utländsk terrorist i USA

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Donald Trump har infört flyktingstopp och inreseförbud – för att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i USA.

Men nästan alla terrorattacker i landet har utförts av amerikanska medborgare.

En studie visar att det är större risk att dödas av sina egna kläder än av ett terrordåd som en migrant ligger bakom i Amerika.

Tonen var beslutsam från president Donald Trump när han besökte försvarshögkvarteret Pentagon sent på fredagskvällen, svensk tid.

– Det här är stora saker, sa Trump.
Med några pennstreck vände han sedan tillvaron uppochner för tusentals människor. Den verkställande ordern innebär ett temporärt totalstopp för flyktingmottagandet. Dessutom förbjuds människor från sju länder som har ”stora problem med terrorism” att resa in i USA.

Stoppas på flygplatser

Ordern fick omedelbart högst påtagliga konsekvenser. Flyktingar som var i luften när Trump fattade pennan fastnade på flygplatser runtom i USA. En irakier som arbetat för den amerikanska regeringen i tio år omhändertogs efter att han landat på JFK i New York. En landsman som flugit från Stockholm greps också, och satt frihetsberövad i ungefär ett dygn.

Donald Trumps agerande har fått massiv kritik. Många menar att det både bryter mot konstitutionen – och riktar in sig på ett problem som inte finns.

Tar emot få flyktingar

Jämfört med många europeiska länder var USA:s flyktingmottagande redan före ordern tämligen begränsat. Dessutom hör landets granskningsprocess till de hårdaste i världen.

När flyktingkrisen var som mest akut 2015 tog USA emot knappt 70 000 flyktingar. Det året sökte 163 000 människor asyl i Sverige. Den totala siffran för hela Europa uppgick till omkring 1,3 miljoner.

För 2017 hade ex-presidenten Barack Obama satt en gräns som innebar att USA maximalt skulle ta emot 110 000 flyktingar. I och med Trumps exekutiva order justeras detta ner till 50 000 personer.

Liten risk för terrordåd

Syftet med flyktingstoppet är att förhindra islamistiska terrorister från att ta sig in i USA. En rad experter pekar dock på att det nästan uteslutande är amerikaner som har legat bakom de terrorattacker som drabbat landet.

Peter Bergen, säkerhetsanalytiker på CNN, konstaterar att alla dåd under det senaste decenniet har utförts av amerikanska medborgare eller människor med permanent uppehållstillstånd.

En rapport från den libertarianska tankesmedjan Cato Institute slår fast att risken för en amerikan att dö i en terrorattack som genomförs av en migrant är en på 3,6 miljoner. Sannolikheten är större för dödsfall till följd av kläder som antänds eller smälter, enligt en jämförelse som nyhetssajten vox.com har gjort.

Stoppar människor från sju länder

I kartläggningen av terrordåd i USA är attackerna den 11 september 2001 det stora undantaget. De 19 gärningsmännen, som hade kopplingar till terrororganisationen al-Qaida, var alla utländska medborgare.

Donald Trump nämnde 9/11-dåden när han skrev under ordern på försvarshögkvarteret Pentagon.

– Vi kommer aldrig glömma vad som hände den 11 september. Vår administration kommer alltid ha er rygg.

Några ögonblick tidigare slog han fast:

– Vi vill inte släppa in de hot som våra soldater kämpar mot utomlands. Vi vill bara släppa in dem som stödjer vårt land och älskar vårt folk.

Även här finns det dock luckor i presidentens resonemang. Männen bakom attackerna 2001, som kostade nästan 3 000 människor livet, kom från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och Libanon. De sju muslimskt dominerade länder vars medborgare inte längre får resa in i USA är Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.

Hur nationerna har valts ut är oklart. Flera amerikanska medier har dock observerat att Donald Trump inte har några affärsintressen i de länder som omfattas av förbudet.

Publicerad:

LÄS VIDARE