Drottningen avstår priset efter kritiken

Uppdaterad 2015-10-08 | Publicerad 2014-10-12

Drottning Silvia.

Drottning Silvia skulle ha tagit emot ett pris vid Uppsala universitet på onsdag.

Priset delas ut av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som har kopplingar till abortmotstånd.

Nu meddelar hovet att drottningen inte kommer att ta emot det.

På onsdag var det tänkt att drottning Silvia skulle ta emot ett pris vid Uppsala universitet för sitt arbete med världens barn.

Drottningen skulle förutom att ta emot priset delta i ett seminarium om trafficking och människohandel.

Bakom arrangemanget och prisutdelningen står juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Två av tre gånger har priset gått till abortmotståndare.

Konferensen har fått skarp kritik och drottningens medverkan har ifrågasatts, bland annat av Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell.

På söndagskvällen meddelade hovet via sin hemsida att drottningen ställer in sin medverkan i seminariet och avstår från att ta emot priset Scandinavian Human Dignity Award 2014.

– Drottningen kommer att tacka nej till priset, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Aftonbladet.

Hon förklarar att bakgrunden till drottningens beslut att avstå från att delta i seminariet och att ta emot priset är att traffickingfrågan har kommit i skymundan.

– I och med det har drottningen beslutat att inte delta i konferensen.

Även Uppsala universitet har beslutat att inte medverka.

Har drottningens beslut något att göra med det faktum att priset har en tydlig koppling till abortmotstånd?

– Naturligtvis har det varit flera turer kring organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Det tar fokus från den viktiga huvudfrågan. Universitetet kommer att ordna en ny konferens i ny regi under våren och det ställer sig drottningen positiv till. Drottningen ställer sig bakom Uppsala universitets beslut, säger Margareta Thorgren.

Tidigare under helgen stod det klart att Mark Klamberg, doktor i folkrätt, som skulle ha föreläst under konferensen på onsdagen, hade beslutat att hoppa av arrangemanget.

När Aftonbladet når honom berättar han att han bestämde sig för att ställa in sin medverkan i fredags. Anledningen till avhoppet vill han inte kommentera.

– Jag har meddelat att jag inte ska delta och sedan har jag ingen kommentar utöver det. Jag ska inte delta, det är allt jag kan säga, säger han.

ANNONS